Ostali športi

Slovenci zlati tudi s puščicami

K. Š.
21. 5. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Hipodromu Stožice se je pretekli teden odvijalo lokostrelsko tekmovanje mladih lokostrelcev iz šestindvajsetih držav Evrope in Azije.

Nikola Miljković

Med njimi je bila seveda tudi vsa Slovenska mladinska reprezentanca, ki se je zadnja leta z vseh največjih tekmovanj vračala s številnimi odličji. Tudi tokrat so se izkazali in osvojili kar pet zlatih in eno bronasto medaljo. 

Nikola Miljković

Kaj je lokostrelstvo? 

Lokostrelstvo je dinamičen in zanimiv šport za vse generacije, ki je razvit povsod po svetu. Od nekdaj je bilo lokostrelstvo cenjena veščina. Od strelčevih spretnosti in natančnih zadetkov je bil odvisen razvoj generacij. Lokostrelstvo je zanimiv šport, ki združuje fizično moč in psihično stabilnost. Poleg samonadzora in spoznavanja naravnih zakonitosti bo dodaten izziv tudi optimalna nastavitev loka, puščic in dodatne opreme. Ob vsem tem pa se lokostrelci spoznavajo nove prijatelje in doživljajo nepozabne pustolovščine.

Lokostrelstvo kot šport 

Lokostrelstvo je olimpijski šport, ki za vrhunski rezultat zahteva celega človeka. Osnovna oprema vsakega lokostrelca so lok, puščice, tok in ščitniki. Tekmuje se v različnih disciplinah in z različnimi loki. Tekmovanja se prirejajo v dvoranah, na športnih igriščih in v naravi.

Kdo se lahko ukvarja z lokostrelstvom?

Lokostrelstvo je lep in privlačen šport, primeren za vse generacije, ki strelcu nudi tako sožitje z naravo, kot tudi spoznavanje sebe v različnih situacijah. Potrebna je dobra psihofizična priprava, ki omogoča optimalno izvedbo strela. Primerno je tako za rekreacijo kot za vrhunski šport.

Kje in kako pričeti z lokostrelstvom? 

Prve lokostrelske korake najlaže naredimo v najbližjem društvu, ki je član Lokostrelske zveze Slovenije – http://www.archery-si.org/drustva. Na šolah se izvajajo krožki, v katerih s pomočjo strokovnega kadra poučujejo osnovne korake streljanja z lokom vse od mladih nog do konca srednje šole. Vsem šolajočim otrokom nudimo šolska športna tekmovanja in različne mednarodne projekte, na katerih se poleg druženja, novih poznanstev in prijateljstev razvija tudi tekmovalni duh. V času poletnih počitnic za mladino organiziramo tabor z lokostrelsko vsebino. Udeležijo se ga lahko vsi, ki se prvič srečujejo z lokostrelstvom, in tisti, ki želijo nadgraditi predhodno znanje.

Evropski mladinski lokostrelski pokal 

V Ljubljano je prišlo kar 240 mladih lokostrelcev iz šestindvajsetih držav Evrope in Azije. Pomerili so se na evropskem mladinskem lokostrelskem pokalu. 

Nikola Miljković

15. maj, EJC – prva zlata medalja za Slovenijo

Dan je potekal v znamenju dvobojev mešanih ekip za medalje. Zapomnili pa si ga bomo tudi po neverjetno usklajenem delu prizadevnih prostovoljcev, ki so celotno strelišče prestavljali na nove razdalje, in to v rekordno kratkem času. Dobili smo prvo zlato medaljo za Slovenijo na tem tekmovanju. Pristreljala sta si jo mladinca Toja Černe in Luka Stoševski s sestavljenem lokom v mešanih ekipah. V polfinalu sta premagala Italijana 145 proti 142, v finalu pa ekipo Turčije z rezultatom 147 proti 140.

Četrto mesto sta ravno tako s sestavljenem lokom osvojila kadeta Ana Kostanjevec in Vili Korošec. Dobro so se odrezale tudi druge naše ekipe, saj so vse uvrščene med deset najboljših. 

17. maj,   EJC – druga zlata medalja za Slovenijo 

Kadeti s sestavljenim lokom – Staš Modic, Vili Korošec in Rok Stoševski – so v drugem deževnem dnevu na Stožicah pristreljali ekipno zlato medaljo za Slovenijo. Finale se za naše tekmovalce ni začel preveč obetavno, vendar so bili iz serije v serijo boljši. Na koncu so premagali Ruse 223 proti 222 in zasluženo osvojili zlato medaljo.

Mladinci v ukrivljenem loku – Klemen Štrajhar, Jan Rijavec in Kristjan Bauer – so po dobrem streljanju in vodstvu v tretji seriji proti Ukrajincem na koncu osvojili četrto mesto.

Izvedbo tekmovanja na Hipodromu je omogočil Šport Ljubljana. 

18. maj,  EJC – bronasta medalja za Slovenijo 

V finalnem dnevu tekmovanja na Hipodromu Stožice je bronasto medaljo s sestavljenim lokom v mladinski kategoriji osvojil Luka Stoševski. V malem finalu je premagal Italijana Paldinija 143 proti 138. Na domači tekmi je k osvojeni zlati medalji v mešanih ekipah dodal še bronasto v posamezni konkurenci in tako postal najboljši slovenski tekmovalec EMPOK-a. Medaljo mu je podelil predsednik Evropske lokostrelske zveze, g. Mario Scarzella.

V številni konkurenci ukrivljenega loka sta četrti mesti osvojila mladinec Jan Rijavec in kadet Rok Bizjak, ki je prvič nastopil na večjem mednarodnem tekmovanju. Prav tako je mladinka s sestavljenim lokom Toja Černe v malem finalu za dva kroga zaostala za Ukrajinko Diakovo.