Nogomet

Skromno odprtje SP za milijardno publiko

N.J.
11. 6. 2014, 12.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Preden bodo nogometaši Brazilije in Hrvaške v Sao Paulu brazuco prvič brcnili na letošnjem nogometnem SP, bodo prireditelji pripravili odprtje in v javnost so že pricurljale podrobnosti. Med drugim naj bi šlo za skromnejšo prireditev, na kateri bo bržkone vendarle nastopila tudi Jennifer Lopez in kar 600 plesalk.

Brazilci za odprtje obljubljajo vesel uvod v SP, na katerega se sodelujoči intenzivno pripravljajo že več mesecev. Prireditev se bo začela ob 20.15 po slovenskem času (15.15 po lokalnem), ob plesalkah pa bodo sodelovali še telovadci, pa akrobati na trampolinih in hoduljah ter plesalci priljubljene brazilske borilne veščine capoeira.

Med drugim so prihod na odprtje potrdili tudi brazilska predsednika Dilma Rousseff, generalni sekretar združenih narodov Ban Ki Moon, predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović in predsednica Čila Michelle Bachelet. V nasprotju z odprtjem pokala konfederacij tokrat ni načrtovan govor politikov, saj so takrat gledalci izžvižgali brazilsko predsednico in predsednika Mednarodne nogometne zveze Seppa Blatterja.

Koreografijo za odprtje je pripravila direktorica Daphne Cornez, ki prihaja iz Belgije. Rdeča nit prireditve je predstavitev treh "brazilskih zakladov": narave, ljudi in nogometa. Glavni element odprtja bo "živa žoga" iz LED diod.

Pričakujejo več kot 60.000 obiskovalcev na stadionu

Svojo vlogo bodo dobili tudi nogometaši Brazilije in Hrvaške. Neposredno pred tekmi se bodo zbrali ob krogu na sredini igrišča. Na sredino bodo nato prišli trije otroci, ki bodo v nebo spustili vsak po enega goloba, simbol miru, kar bo obenem pomenilo uradno odprtje SP. Prireditelji na stadionu pričakujejo več kot 60.000 gledalcev.

Vrhunec prireditve je nastop Jennifer Lopez, pa raperja Pitbulla in brazilske pevke Claudie Leitte, ki so skupaj posneli uradno pesem mundiala Mi smo eno z angleškim naslovom We are one oziroma brazilskim Ole Ola. Zvezdnike pa bo spremljala še brazilska bobnarska zasedba Olodum.

Posebna vloga na prireditvi čaka tudi bolnika - tetraplegika. S pomočjo posebne obleke, gre za robotsko obleko, naj bi na stadionu naredil 25 korakov in izvedel uvodni udarec na SP. Posebnost obleke je, da je robota možno usmerjati le z delovanjem možganov. Akcija pa je del projekta Andar de Novo (vnovič hoditi), na katerem sodeluje 156 raziskovalcev, inženirjev in tehnikov pod vodstvom brazilskega nevrologa Miguela Nicolelisa.