Nogomet

Ante Šimundža: "Naredili smo velik korak naprej"

STA / J. P.
28. 2. 2014, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mariborski nogometaši so s sinočnjim porazom proti Sevilli z 1:2 in skupnim izidom 3:4 končali nastope v evropski ligi. Tretjo sezono zapored so bili del drugega najkakovostnejšega evropskega tekmovanja, prvič so se uvrstili v drugi del in poskrbeli za nov zgodovinski mejnik kluba. Cilji ostajajo visoki, dolgoletna želja je liga prvakov.

Krater Media Agency

Maribor je v tej sezoni evropske lige znova pisal zgodovino. Kot prvemu slovenskemu klubu se mu je uspelo prebiti v drugi del tekmovanja, prvič je ekipa prezimila v Evropi. Kljub sinočnjemu porazu, moštvo Anteja Šimundže je konec prvega polčasa po veliki napaki vratarja Jasmina Handanovića prejelo neumen zadetek, je ekipa pustila dober vtis, dejstvo pa je, da takšne napake, Handanović je ob izvajanju začetnega udarca zadel nasprotnega igralca, od koder se je žoga odbila neposredno v gol, vsaka evropska ekipa hitro kaznuje.

Če tega nesrečnega zadetka ne bi bilo, tudi drugi gol so Mariborčani prejeli po napaki obrambe, bi se lahko tekma razvila drugače, izenačenje na prvi tekmi 2:2 je namreč vijoličastim omogočalo priključek in morebitno zgodovinsko presenečenje. A po toči zvoniti je prepozno, mariborska zasedba je tokratne napake vzela kot lekcijo za naprej. Ekipi se je v zimskem premoru pridružil Dare Vršič in na obeh tekmah proti Sevilli pokazal svojo kakovost. Zadel je na obeh tekmah in poživil mariborsko igro, takšnega napadalca so v mestu pod Kalvarijo nujno potrebovali, sploh po tem, ko je moral sinoči na klopi obsedeti poškodovani kapetan Marcos Tavares, nosilec mariborskega napada. 

Mariborska zasedba je tokratne napake vzela kot lekcijo za naprej.

"Tisti prvi zadetek je povsem spremenil potek tekme oziroma nas 'usmeril'. Če ga ne bi prejeli, bi se lahko tekma obrnila tudi drugače. Porušil nam je strategijo za drugi polčas. A prišli smo v šestnajstino finala evropske lige, zato je ta naša 'nesreča' tudi relativna. Preprosto se moramo zavedati, da smo v tej sezoni naredili en velik korak naprej, lepo predstavljali Maribor in slovenski nogomet v Evropi in fantje si zaslužijo vse čestitke za to. Če bi nam drugo leto kdo ponudil ligo in nadaljevanje med najboljšimi 32 klubi, bi z odprtimi rokami to sprejeli," je po tekmi menil trener Maribora Ante Šimundža.

Ta je v drugem delu skušal rešiti, kar se je rešiti dalo, moštvo se kljub nesrečnemu golu ni predalo. A menjave so sadove obrodile prepozno, Dare Vršič je gol dosegel šele v sodnikovem podaljšku in spet pokazal, zakaj je prišel v Maribor, zakaj je za sabo postil zgodbo z Dunaja, kjer se v dveh letih pri Austrii ni naigral. Tudi odsotnost kapetana Tavaresa za Mariborčane ni bila voda na njihov mlin, prej nasprotno.

"Tokrat nam je zmanjkalo ravno toliko, kolikor je bilo dovolj za Sevillo, da je zmagala, da je pokazala, zakaj je favorit. Bili so boljši od nas, tu ni dileme, nam je zmanjkalo nekaj kakovosti v fazi napada, tista kakovost, ki smo jo imeli doma. Zadetek Vršiča je spodbuden za ekipo, glede tega zremo v prihodnost z optimizmom. Poznala se nam je odsotnost Tavaresa, ki je tisti, ki da razliko v fazi napada. Želel je igrati, to je bila tudi moja želja, a poškodba je bila tvegana, lahko bi ga izgubili za dalj časa," je povedal Šimundža.

Predvsem daljša odsotnost enega ključnih igralcev ekipe bi lahko bila za državne prvake velik primanjkljaj, sploh ker se zanje že v nedeljo nadaljuje domače prvenstvo, že takoj z derbijem proti Olimpiji. "Že ko smo se uvrstili v šestnajstino finala evropske lige, smo vedeli, da sta prioriteta državno prvenstvo in slovenski pokal, da lahko dobimo priložnost za igranje na evropski ravni tudi drugo leto. Zdaj bomo svoje moči usmerili na slovenska tla," je še dejal Šimundža.