Nogomet

Mariborske upe pokopala napaka vratarja Handanovića

STA / J.P.
27. 2. 2014, 22.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi šestnajstine finala evropske lige izgubili proti Sevilli z 1:2 (0:1). Gola za domače sta prispevala Jose Antonio Reyes v 42. in Kevin Gameiro v 59. minuti, za Maribor je v 92. minuti zadel Dare Vršič. Napredovanje v osmino finala tega tekmovanja si je s skupnim izidom 4:3 zagotovila Sevilla.

Grega Wernig / Ekipa

Maribor se je današnje tekme lotil pod pričakovanji. Potem ko je zaradi poškodbe na klopi ostal kapetan Marcos Tavares, njegovo vlogo je prevzel Aleš Mertelj, je trener Ante Šimundža v konico napada postavil le Jean-Philippa Mendyja, ki pa svoje priložnosti ni znal izkoristiti. V prvem polčasu se na igrišču z izjemo enega dobrega posredovanja, ko je zvezdniku domače zasedbe Ivanu Rakitiću odvzel žogo, ni znašel, zapravil preveč žog, Maribor pa ni prišel do zaključnega strela. Vodstvo domačih ob koncu polčasa je vijoličaste še dodatno upočasnilo, do konca tekme niso našli recepta, kako iztržiti več in od zgodovinskega napredovanja v osmino finala ni bilo nič.

V prvem delu tekme veliko priložnosti ni bilo. Prvi so si jo vseeno pripravili gostitelji. V osmi minuti se je že ogrel Jasmin Handanović, potem ko je poskusil Jose Antonio Reyes. A mariborski vratar je z lepo parado žogo odbil v kot. Španci so še imeli nekaj poskusov iz kotov, na drugi strani pa vijoličasti niso znali ogroziti vrat Seville. Do vodstva so prvi kljub neprepričljivi igri vseeno prišli domači. Napaka v gostujoči vrsti in v 42. minuti je Reyes Sevillo popeljal v vodstvo. Aleksander Rajčević je žogo podal nazaj vratarju Handanoviću, ki pa je slabo izbijal, zadel Reyesa, od njega pa se je žoga odbila neposredno v gol Maribora.

Tudi drugi polčas ni razveselil slovenskih ljubiteljev nogometa, ne tistih pred TV sprejemniki, ne nekaj več kot 500 slovenskih navijačev na stadionu. Vijoličasti si niso priigrali končnice, so pa iz maloštevilnih priložnosti spet zadeli domači. V 59. je Sevilla vodila že z 2:0. Španci so krenili v napad, Vitolo je poslal predložek pred mariborski kazenski prostor, žoga je zadela branilca Arghusa v hrbet, Kevin Gameiro pa je z natančnim strelom povišal vodstvo gostiteljev.

V 71. minuti je Rakitić znova pokazal svojo kakovost. Med mariborsko obrambo je opravil pravi slalom, sam prišel do strela, a bil nekoliko premil, Handanović je brez težav branil. Na drugi strani mariborske igre niso poživile niti menjave, ne Dare Vršič ne Nusmir Fajić po visokem zaostanku nista bila zmožna dvigniti gostujoče igre na višjo raven. Priložnosti kar ni bilo, osamljeno je imel Vršič v 82. minuti. 

Ko je že kazalo, da se bo tekma končala brez častnega zadetka vijoličastih, je Martin Milec v 92. minuti lepo podal pred vrata Seville, lepo je utekel Vršič in uspel znižati na 1:2. Domači so bili kljub poznemu zadetku tokrat boljša ekipa in tekmo upravičeno dobili. V nadaljevanju evropske lige čaka Sevillo mestni dvoboj, saj se bo v osmini finala merila z Betisom.

 

* Stadion Sanchez Pizjuan, gledalcev: 22.000, sodniki: Banti (Italija), Pozzi (Švica) in Di Fiore (Italija). 
* Strelci: 1:0 Reyes (42.), 2:0 Gameiro (59.), 2:1 Vršič (90.+2). 
* Sevilla: Varas, Fazio, Figueiras, Daniel Carrico, Moreno, Pareja (od 46. Iborra), Rakitić, Trochowski, Vitolo, Gameiro (od 81. Bacca), Reyes (od 73. Marin). 
* Maribor: Handanović, Rajčević, Viler, Arghus, Filipovič, Milec, Mezga (od 53. Cvijanović), Derviševič, Bohar, Mertelj (od 60. Vršič), Mendy (od 68. Fajić). 
* Rumeni kartoni: Mezga, Cvijanović, Filipović. 
* Rdeč karton: /.