Nogomet

Zlatko Zahovič: "Sovražim razmišljanje, da smo dosegli že dovolj"

Robert Balantič
19. 2. 2014, 17.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vijoličasta zasedba se je v nedeljo zvečer vrnila s priprav v Turčiji.

Drago Wernig - TAKA

Za slovenske prvake je ponedeljek minil brez treninga, bil je namenjen počitku, toda zgolj telesnemu. Ker je Sevilla vseskozi v mislih Marcosa Tavaresa in soigralcev, psihološka priprava poteka tudi ob prostih dnevih. Še zlasti zdaj ko se do obračuna s Španci ne odštevajo več dnevi, ampak le še ure. Če igralcev predvčerajšnjim ni bilo v Ljudskem vrtu, to ne velja za športnega direktorja. Že zgodaj je bil v svoji pisarni pod vzhodno tribuno, tudi Zlatko Zahovič je v filmu tekme s Sevillo. Kot po navadi spet izžareva pozitivno energijo, s katero vedno znova okuži vse okrog sebe. Snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo niti po naključju noče sprejeti razmišljanja, da je Maribor naredil že dovolj, temveč poudarja, da je treba storiti vse, da bi favoriziranega tekmeca spravil na kolena.

Snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo niti po naključju noče sprejeti razmišljanja, da je Maribor naredil že dovolj.

Ante Šimundža je nedeljski večer preživel na stadionu Ramon Sanchez-Pizjuan, kjer je po vseh dosedanjih analizah še v živo pospremil četrtkovega nasprotnika, Zlatko Zahovič si je dvoboj Sevilla - Valencia, ki se je končal brez golov, ogledal v televizijskem prenosu. To je bila že šesta zaporedna prvenstvena preizkušnja Andaluzijcev, na kateri niso okusili slasti zmage. »Kar vidim, mi je vedno bolj všeč. Ker to ni več Sevilla iz meseca decembra ali začetka januarja. Seveda je še naprej odlična, toda trenutna forma tako ekipe kot posameznikov ni na najvišji ravni,« pravi športni direktor vijoličastih.

Čutiti je, da se v pričakovanju tekme temperatura v mestu dviguje. Nadvse pomembno se mi zdi, kakšno sporočilo v javnost pošiljajo igralci, ekipa in klub kot celota. Naše sporočilo je jasno: na zmago.

V čem se zaradi tega spremeni pričakovanje tekme z mariborskega zornega kota? »Spremeni se v načinu razmišljanja. V še večji meri morajo prevladovati pozitivna energija, pozitivna razmišljanja. Naše možnosti so iz dneva v dan večje,« je prepričan Zlatko Zahovič.

Maribor bo šel na zmago.

Po žrebu je bilo precej govora o tem, da bi si nogometaši Seville lahko privoščili vsaj kanček podcenjevanja? »Ne, to se ne bo zgodilo, na to se nikakor ne smemo zanašati. Še posebej v nastalih razmerah, igral sem v Španiji in dobro poznam tamkajšnjo miselnost nogometašev in športnikov nasploh. Ne podcenjujejo nikogar, na treningih in tekmah so vedno zelo prizadevni in profesionalci v pravem pomenu besede. Vendar je po drugi strani res, da šest zaporednih tekem brez zmage vpliva na stanje duha v ekipi. Samozavesti ni več toliko, in to je v moštvu Seville opaziti.«

A po drugi strani ne smemo zanemariti možnosti, da je Sevilla zdaj lahko zelo nevarna. Tempirana bomba. Kot na dlani je, da so varovanci trenerja Unaija Emeryja po nizu slabših rezultatov jezni in odločeni, da je Maribor pravšnji nasprotnik, da se vrnejo na nekdanje tirnice. »Gotovo razmišljajo na tak način in pričakujejo takšno tekmo, naša naloga je, da jim tega ne dovolimo,« je dejal Zlatko Zahovič in nadaljeval. Oziroma poudaril: »Sovražim razmišljanja v slogu, da smo z uvrstitvijo v šestnajstino finala lige Europa svoje naredili, da smo dosegli dovolj, zdaj pa gremo uživat. Imamo priložnost, da se uvrstimo v nadaljnje tekmovanje, in tako se moramo tekme tudi lotiti. Storiti moramo vse, ampak res vse, kar je v naših močeh, da bi se uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Seveda hočemo tudi uživati, to je popolnoma jasno, toda uživati zaradi tega, ker hočemo biti dobri. Nočemo zgolj sodelovati, nikakor ne, ampak tekmovati.«

Ko pripelješ igralca, kot sta Vršič ali Iličić, je mogoče slišati številne takšne in drugačne nasprotujoče si informacije, toda z obema imam doslej le dobre izkušnje. Pričakujem, da bo Dare eksplodiral.

Ozračje v štajerski prestolnici se iz dneva v dan stopnjuje. »Čutiti je, da se temperatura v mestu dviguje, pričakovanja glede spektakla so velika. Nadvse pomembno se mi zdi, kakšno sporočilo v javnost pošiljajo igralci, ekipa in klub kot celota. Naše sporočilo je jasno: na zmago,« je odločen športni direktor enajstkratnih slovenskih prvakov.

Forma vijoličaste zasedbe je precejšnja neznanka, dvoboj s Sevillo bo prva uradna preizkušnja v letošnjem letu. Kakšna je ocena priprav? »Kar sem videl in kolikor sem govoril s trenerjem, to je seveda najpomembnejše, so bile priprave opravljene na vrhunski ravni. Lahko smo zadovoljni s pogoji, delovno zagnanostjo igralcev in njihovo odzivnostjo prav tako kot z videnim na prijateljskih preizkušnjah.«

Forma vijoličaste zasedbe je precejšnja neznanka, dvoboj s Sevillo bo prva uradna preizkušnja v letošnjem letu. 

V Beleku je bilo tudi veliko mladih igralcev, ki so nabirali nova znanja in izkušnje ter hkrati opozarjali nase. »To je pri nas postala že tradicija. V največji meri gre za fante, ki so v zadnjem letu mladinskega staža in prehod v člansko konkurenco je vsekakor najbolj težavna faza. Od igračkanja nogometa prehajajo k igranju nogometa, v tem vmesnem času se je izgubil že marsikateri veliki talent. Mladim igralcem želimo na najboljši mogoči način olajšati zahtevno obdobje, od vsakega posameznika posebej pa je odvisno, kako se odzove.«

Za vsakega mladega igralca je prehod v člansko konkurenco vsekakor najbolj težavna faza. Od igračkanja nogometa prehajajo k igranju nogometa, v tem vmesnem času se je izgubil že marsikateri veliki talent. Na najboljši mogoči način jim želimo olajšati to zahtevno obdobje, od vsakega posameznika posebej pa je odvisno, kako se odzove. In kakšni so odzivi? »Zelo veseli denimo primer pozitivnega miselnega preskoka Petra Stojanovića, ki je odločen, da želi v nogometu biti oziroma postati nekdo, temu primeren je njegov način razmišljanja in odnos do dela. To je prava pot.« Kaj pa morda kakšen primer drugačne vrste? »Žal prav tako obstaja, a ga bom zadržal zase. Moramo biti previdni, to so vendarle še vedno otroci, vsekakor pa sledi pogovor z njim. Toda najpomembnejše je, da je celostna podoba zelo pozitivna, odziv velike večine fantov je bil takšen, kot si želimo. Pred klubom je lepa prihodnost,« je odvrnil Zlatko Zahovič. Nato smo prešli na najbolj spolzek teren. Želeli smo slišati, kako je zadovoljen s trenutno podobo sina Luke. Brez uspeha. »Povedal sem že, da se bom tovrstnih komentarjev vzdržal,« je še enkrat ponovil Zlatko Zahovič. Slačilnica prvakov je dobila dva nova obraza, dve zveneči okrepitvi. Po zgodovinski zmagi nad Wiganom je zvestobo vijoličasti barvi najprej obljubil Marko Šuler. »Hitro se je vključil v ekipo, fantje so ga lepo sprejeli. Malce mu je ponagajala poškodba, ampak tudi to bo kmalu za njim in potem bo njegova kakovost, ki jo vsi dobro poznamo, gotovo prišla do izraza.« V zadnjih urah prestopnega roka se je v Ljudski vrt preselil še Dare Vršič. »Izkazal se je z zelo pozitivnim odnosom. Tako na igrišču kot izven njega. Ko pripelješ igralca, kot sta Vršič ali Iličić, je mogoče slišati številne takšne in drugačne nasprotujoče si informacije, toda z obema imam doslej le dobre izkušnje. Pričakujem, da bo Dare eksplodiral,« je še povedal športni direktor Maribora.