Košarka

Košarkarji Uniona Olimpije se poslavljajo od igranja v Evropi

Primož Salmič/M.J.
19. 2. 2014, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Prišel je čas slovesa. Košarkarji Uniona Olimpije se z nocojšnjim dvobojem z Budivelnikom poslavljajo od igranja v Evropi, upajmo, da le do konca te sezone.

Nikola Miljković

Košarkarji Uniona Olimpije se z nocojšnjim dvobojem z Budivelnikom poslavljajo od igranja v Evropi, upajmo, da le do konca te sezone. Že pred zadnjim krogom drugega dela so izgubili vse možnosti, da bi napredovali v izločilne boje, in na današnji tekmi bo šlo tako le za to, da častno zaključijo letošnje nastope ter poklonijo še eno zmago svojim privržencem, ki so jih na domačih srečanjih evropskega pokala spremljali v lepem številu.

Prejšnji teden so zmaji zapravili še zadnje možnosti, da bi ostali v boju za prvi dve mesti. V primeru zmage bi bilo pred zadnjim krogom še kar nekaj mogočih različic razpleta, posebej ker je šla Olimpiji na roko tudi zmaga Budivelnika nad Banvitom. Ukrajinci so z uspehom za točko v nasprotju z Ljubljančani ostali v boju za drugo mesto, vse karte držijo v svojih rokah. Hapoel je ne glede na razplet zadnje tekme z Banvitom že zanesljivo prvi, saj ima boljši medsebojni izkupiček od Budivelnika, slednji pa ima zmago več od Turkov. Ker je pričakovati, da se Hapoel na gostovanju pri Banvitu drevi ne bo preveč naprezal in bo turška ekipa dosegla še eno domačo zmago, bo tudi Budivelnik potreboval uspeh proti Olimpiji za napredovanje v osmino finala.

Vsaka zmaga šteje

Zmaji so v tej evropski sezoni izgubili le eno od dosedanjih sedmih srečanj v svoji dvorani. Stožice je neporažen zapustil Hapoel. Žal se je to zgodilo že v prvem krogu drugega dela in tisto srečanje je za zeleno-bele v marsičem začrtalo nadaljnji potek dogodkov. Zdaj lahko povsem brez pritiska odigrajo še zadnji dvoboj in ga vzamejo kot odlično pripravo za naslednjo tekmo v ligi ABA z Budućnostjo naslednji ponedeljek. Tudi trener Aleš Pipan priznava, da je tisto srečanje pomembnejše, a v isti sapi dodaja, da je treba evropski pokal korektno odigrati do konca, pa čeprav bodo morda več priložnosti za igro dobili »rezervisti«. »Smo športniki in vsaka tekma ter zmaga štejeta. Igralci si lahko enakomerno porazdelijo minutažo, zahteval pa bom maksimalno odgovornost in angažirano igro, igro na zmago. Tudi če daš več priložnosti nekomu drugemu, to ne pomeni, da si se odpovedal zmagi,« pravi Pipan, ki bo ob Draženu Bubniću nocoj tudi brez Cedrica Jacksona. Čeprav je takoj po sobotni tekmi s Szolnoki Olajem kazalo, da padec Američana ni pustil posledic, kar je ne nazadnje potrdil tudi sam, bo zaradi suma ponovne poškodbe narastišča trebušne stene, zaradi katere je manjkal na uvodu sezone, to tekmo izpustil. V naslednjih dneh bo opravil dodatne preglede in preiskave, ki bodo potrdili ali zavrnili sum zdravniške službe Olimpije. »Naredili bomo vse, da premagamo Budivelnik, kar pa bo izjemno zahtevna naloga. Gre za izkušeno evroligaško ekipo. Že na prvi tekmi v Kijevu smo imeli probleme. Dobro smo začeli tekmo, a potem padli v igri in delali nerazumljive napake, predvsem v obrambi,« pravi Pipan, ki opozarja na igro Budivelnika z dvema nizkima branilcema ter na visoko linijo Ukrajincev. »Naši centri bodo imeli zelo zahtevno nalogo. Pred mojimi igralci je izziv, da dokažejo, kam sodijo,« je vrgel rokavico svojim varovancem strateg Ljubljančanov.