Nogomet

Pomoč iskal v Izraelu

Dejan Mitrović
11. 1. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kljub nekoliko skrajšanemu dopustu je v vijoličastem taboru v teh dneh veselo. Na treningih igralci kar prekipevajo od energije, pozitivno vzdušje je čutiti na vsakem koraku. A drugače tudi ne more biti, v očeh nogometašev je videti motiviranost in odločnost, zavedajo se, da so tokratne priprave nekoliko drugačne, kot do bile dozdajšnje.

Drago Wernig - TAKA

Ker je spomladanski vložek izjemen, vijoličasti so živi še na vseh treh frontah, prvič v klubski zgodovini bodo drugi del sezone začeli z evropsko preizkušnjo. Med vsemi nogometaši največjo odločnost izžareva prvi med enakimi, kapetan in vodja moštva Marcos Tavares, ki poudarja, da bo za želene dosežke potrebno vrhunsko delo med pripravami.

Vedno borben napadalec na treningih deluje izjemno samozavestno, v vsakem njegovem gibu, v vsaki njegovi gesti je videti prepričanje, da bo tokratno leto obarvano vijoličasto. »Tokratne priprave so drugačne, z njimi smo začeli prej kot ponavadi in zdi se mi, da bo to naša prednost v nadaljevanju sezone. Za nas je tako zgoden začetek vsekakor privilegij, saj to pomeni, da ostajamo v ligi Europa,« je povedal Marcos Tavares in dodal: »Ekipa je prava, napredujemo, zato mislim, da bomo letos še boljši, kot smo bili v prejšnjih sezonah.«

Šulerja poznam že iz reprezentančnih preizkušenj. Vem, da gre za dobrega nogometaša. Prišel je, da bi nam pomagal, in mislim, da je odlična okrepitev. Potrebujemo igralca takšnega kova in verjamem, da nam bo prišel še kako prav.

Vijoličasti bojevniki so imeli torej letos precej krajši zimski oddih, vendar to nikogar ni zmotilo. Na uvodnih treningih ni videti nejevolje, zdi se, da Štajerci trenirajo s še večjim zanosom. »Čutiti je drugačno energijo kot ponavadi,« ugotavlja ljubljenec občinstva in razloži: »Imamo priložnost, da se izkažemo v šestnajstini finala lige Europa proti Sevilli. Če bi presenetili še Špance, bi naredili nov korak naprej v naših življenjih in karierah. Naše razmišljanje je pozitivno in nedvomno bomo naredili vse, da tudi iz tega dvoboja odidemo kot zmagovalci.« V mislih Brazilca s slovenskim potnim listom je torej že prvi nasprotnik v novem letu in nobenega dvoma ni, da se španski velikan pojavlja tudi v mislih njegovih soigralcev. Ugledni Andaluzijci prihajajo kot nagrada za zgodovinski uspeh, ki je Mariborčanom uspel na mednarodnem prizorišču, toda otrok Gremia iz Porto Alegreja se favoriziranih tekmecev ne boji: »Nekaj tekem sem si že ogledal in proučeval njihovo igro. Gre za velik klub, ki ima izjemno ekipo, ampak tudi mi rastemo iz leta v leto. Mislim, da imamo realne možnosti, in naredili bomo vse, da napredujemo.«

Sevilla pa ni v prednosti samo zaradi kakovostnejšega kadra in veliko višjega proračuna, temveč ji gre na roke še ena zelo pomembna stvar. V nasprotju z našimi državnimi prvaki bodo dvakratni zmagovalci pokala Uefa dvoboj s Tavaresem in druščino pričakali v polni pripravljenosti, v ritmu tekem, kar utegne biti dodatna prednost. V Španiji pač nimajo zimskega premora, kljub vsemu pa se 29-letni napadalec ne predaja: »Imeli bomo dovolj časa, da se dobro pripravimo. Trenirali bomo v Ljudskem vrtu, v Moravskih Toplicah in na koncu še v Turčiji, obenem bomo odigrali veliko prijateljskih tekem, tako da težav s pripravo ne bo. Mislim, da nam dejstvo, da ne bomo v tekmovalnem ritmu, ne bo povzročalo prevelikih nevšečnosti, navsezadnje bomo vendarle odigrali veliko število tekem, čeprav prijateljskih, kar je za nas odlično. Prepričan sem, da bo naša pripravljenost na želeni ravni, in še enkrat poudarjam, da bomo naredili vse, da izločimo Sevillo.«

Imamo priložnost, da se izkažemo v šestnajstini finala lige Europa proti Sevilli. Če bi presenetili še Špance, bi naredili nov korak naprej v naših življenjih in karierah. Naše razmišljanje je pozitivno in nedvomno bomo naredili vse, da tudi iz tega dvoboja odidemo kot zmagovalci.

Za zdaj imajo Mariborčani potrjenih devet prijateljskih preizkušenj, v načrtu imajo vsaj še dve, mogoče tudi tri preizkuse s kakovostnimi nasprotniki, ki bodo vijoličastim služili kot dobra priprava na nadaljevanje sezone. In seveda tudi za uigravanje, kot je poudaril Tavares. Pri tem je imel gotovo v mislih uigravanje nove moči v vijoličasti zasedbi, Marka Šulerja, ki je bil pripeljan kot velika okrepitev in bi moral zakrpati vse vrzeli v obrambi. »Šulerja poznam že iz reprezentančnih preizkušenj. Vem, da gre za dobrega nogometaša. Prišel je, da bi nam pomagal, in mislim, da je odlična okrepitev. Potrebujemo igralca takšnega kova in verjamem, da nam bo prišel še kako prav,« je tridesetletnega Korošca pohvalil drugi najboljši strelec Maribora vseh časov. In če bo v obrambi veliko odvisno od visokoraslega Šulerja, bo največ bremena v napadu zagotovo spet padlo na ramena strelca 114 mariborskih golov v vseh tekmovanjih. Za klub, ki domuje pod Kalvarijo, je tako izrednega pomena, da si je njegov napadalec med božičnimi in novoletnimi prazniki dobro spočil. »Med prazniki sem bil v Izraelu, kjer sem veliko molil, prosil sem boga za vse dobro v novem letu. Tam sem bil z družino in moram reči, da sem se res spočil. Baterije so stoodstotno napolnjene in poln energije pričakujem nadaljevanje sezone,« je vse, ki so jim pri srcu vijoličasti, pomiril njihov kapetan.

Ekipa je prava, napredujemo, zato mislim, da bomo letos še boljši, kot smo bili v prejšnjih sezonah.

Ker je začetek januarja čas, ko veliko ljudi na list papirja napiše svoje novoletne zaobljube, je svoje cilje v prihajajočem letu razkril tudi Tavares. »Še vedno razmišljam o slovenski reprezentanci, kamor bi se želel prebiti. Drugače pa sem si zadal kar nekaj ciljev. V letošnjem letu moram še večkrat zatresti nasprotnikovo mrežo, prav tako si znova želim postati državni prvak. V prvenstvu bomo kot vedno šli v vsaki tekmi na zmago in želim si, da podobno kot v lanski sezoni tudi letos čim prej postanemo prvaki,« je ambiciozen Brazilec, ki je še povedal: »Naš cilj je seveda tudi zmaga nad Sevillo in potem v naslednji sezoni končno tudi nastop v ligi prvakov.« Ambiciozno, ni kaj. In prav je tako!