Nogomet

Po nov rekord

Boris Planinc
4. 12. 2013, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Koprčani so z zmago nad Krko prišli do 36 točk, do konca jesenskega dela pa bi lahko presegli dosežek iz šampionske sezone 2009/10, ko so imeli po 20 odigranih tekmah še točko več. Tudi proti Novomeščanom po ustaljenem receptu.

Arsen Peric / Ekipa

Ob tekmah oziroma zmagah kanarčkov je počasi že težko ugotoviti karkoli novega, saj iz tedna v teden osvajajo točke po enakem receptu. Tudi proti Krki so dvakrat zadeli po prekinitvah, čeprav sta oba trenerja vedela, da so prav standardni položaji najnevarnejši. Pri Luki Koper so se zavedali, da Novomeščani ne bodo »umirali v lepoti«, in v resnici so gostje v prvem polčasu zgostili sredino igrišča ter preprečevali globinske podaje za hitre obalne napadalce. Dvakratni strelec Miroslav Čovilo je med vrsticami priznal, da so imeli sprva težave pri organizaciji igre: »Krka se je zelo dobro postavila, zato je bilo težko prebiti njeno formacijo. Na srečo smo v nadaljevanju zabili dva gola ter vknjižili tri točke, kar je v tem trenutku najpomembneje.« Po porazu Maribora Koprčani ostajajo na vrhu lestvice (resda imajo vijolice tekmo manj) in morda se jim celo nasmiha naslov jesenskega prvaka, s čimer se bosanski Srb ne obremenjuje: »Osredotočamo se zgolj na svoje tekme, saj je prezgodaj za kakršnekoli kalkulacije. Tudi zadnjo tekmo z Olimpijo moramo odigrati osredotočeno, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo.«

V slovenski Istri je sicer nastalo nekaj zmede glede »virtualnega« klubskega rekorda po številu osvojenih točk v jesenskem delu prvenstva. Koprčani so v sezoni 2009/10 osvojili svoj edini naslov prvaka, ker pa se je Slovenija takrat uvrstila na SP v Južno Afriko, so na NZS pospešili ritem prvenstva, zato se je jesenski del igral še globoko v december, en krog pa je bil tudi preložen zaradi slabega vremena. Kakorkoli že, če upoštevamo prvih 20 tekem, kolikor jih bo letos odigrano v prvem delu sezone, so rumeno-modri takrat zbrali 37 točk, letos imajo po zmagi nad Krko le eno manj. Uspeh proti Olimpiji torej v resnici prinaša nov klubski rekord, kar pa je v tem trenutku manj pomembno. Trener Rodolfo Vanoli se očitno zaveda, da je njegovo moštvo taktično zelo zrelo, in tudi proti Krki ni izgubilo živcev kljub skromnemu prvem polčasu. Italijanski strokovnjak je tokrat zadel v polno: »Fantom sem povedal, da je v takšni tekmi mogoče zmagati tudi ob koncu s pomočjo prekinitev, le dovolj potrpežljivi morajo biti. Naposled se je tako res zgodilo, celotno moštvo pa je dokazalo, da je dozorelo.«

Nad razpletom ni bil presenečen niti Vanolijev novomeški kolega Adnan Zildžović, ki je pravzaprav le ponovil ugotovitve nekaterih trenerjev, ki so Bonifiko ravno tako zapuščali poraženi: »Koper nas ni presenetil ali nadigral, saj smo vedeli, da največja nevarnost preti iz prekinitev. Žal so nam vseeno zabili dva gola, čeprav smo se dogovorili, kdo bo pokrival najnevarnejšega skakalca Čovila.« Pred desetletji je bila podobna zgodba s preigravanji slovitega Brazilca Garrinche, ko je celoten stadion vedel, da bo krenil v desno, vseeno pa ga branilci niso mogli ustaviti (mimogrede, legenda pravi, da je svoj znameniti »roling« lahko izvedel, ker je imel eno nogo krajšo), in tudi na srečanjih Luke Koper je na papirju vse jasno, na igrišču pa vseeno odločajo posamični vložki, ki se praviloma nagnejo na stran obalnega prvoligaša.

Trenerji se radi nagibajo k mnenju, da je vsak prejeti zadetek posledica napake, toda včasih gre zasluga tudi napadalcem. Čovilo je bil ob odličnih podajah Galešića - pred dnevi je pogodbo s Koprčani podaljšal do decembra 2015, čeprav je vsaj delno »v lasti zasebnega kapitala« - dvakrat pač najvišji v skoku, vsekakor pa je težko pokriti izkušenega specialista za igro z glavo, ki za nameček meri 193 centimetrov ... Edini novomeški strelec Žiga Kastrevec je morda še najbolj realno opisal potek srečanja: »Dogovorili smo se, da ob zgoščeni sredini čakamo na protinapade, kar nam je v prvem polčasu uspevalo, nato pa smo prejeli dva gola in seveda na takšen način ne moreš zmagati.« Mojstri z morja torej v nasprotju z vsemi pričakovanji naskakujejo sam vrh, Krki pa ostaja krčevit boj za obstanek, v katerem vse bolj kaže na njen neposredni dvoboj s Triglavom.