Ostali športi

Oranžne zmaje čaka tekma 4. kroga

Tamara Pocak
4. 12. 2013, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po enomesečnem premoru se na odbojkarska igrišča spet vrača najelitnejše klubsko tekmovanje, najuspešnejše slovenske odbojkarje pa čaka izjemno zahtevno gostovanje.

Grega Wernig

Tours je trenutno vodilna ekipa skupine A in nasploh eno najprijetnejših presenečenj letošnje lige prvakov. A v Stožicah je pokazal, da ni nepremagljiv, da lahko z nekaj več poguma in drznosti, kot so ju zmaji pokazali na domačih tleh, tudi pade.

Ljubljana-Trbiž-Beauvais-Pariz je bil včeraj po dopoldanskem treningu vozni red odbojkarjev ACH Volleyja, ki so se danes po zgodnjem zajtrku iz mesta ljubezni odpravili do končne destinacije, Toursa, ki je približno 80 kilometrov oddaljen od francoske prestolnice. Naporno potovanje za fante, ki so le teden pred tem obiskali nič kaj priljubljen Hummene. Iz preprostega razloga, eden od predstavnikov srednjeevropske lige je iz Ljubljane oddaljen 12 ur vožnje z avtobusom, za nameček se bodo oranžni zmaji čez teden z avtobusom odpravili tudi na naslednje gostovanje v Bolgarijo. A takšno je trenutno finančno stanje v klubu, varčevati je treba na vsakem koraku, na to pa se igralci ne ozirajo preveč. Dobra volja, nasmejani obrazi, sproščenost, tudi kakšne šale med čakanjem na letališču, vse to smo lahko videli tudi včeraj, igralci in vodstvo kluba se zavedajo, da morajo vsi skupaj nekoliko potrpeti, v prvi vrsti so v klubu zato, da igrajo odbojko. Šport, v katerem tako zelo uživajo.

Bila je draga šola

Za enega od igralcev je bil let v Beauvais še bolj poseben. Za kapetana Andreja Flajsa je bilo prav to mesto edina izkušnja s tujino v sicer dolgi in uspešni karieri, z Bouc Volleyjem je takrat uspel med drugim osvojiti tudi naslov v francoskem pokalu. A zdaj je v Franciji z drugim namenom: zmagati v 4. krogu lige prvakov. Naloga bo vse prej kot lahka, uvrstitev v drugi del se zdi v tem trenutku precej oddaljena, a nobeden od igralcev ni vrgel puške v koruzo. Po enomesečnem premoru, v katerem so odigrali kar nekaj tekem srednjeevropske lige, so oranžni zmaji, če nič drugega, vsaj nekoliko bolj uigrani. »Težko ocenjujem trenutno pripravljenost ekipe, saj v srednjeevropski ligi razen tekme s Posojilnico Dob nismo imeli pravega izziva. Sodeč po zadnjih treningih bi rekel, da smo v podobni formi kot pred začetkom lige prvakov, smo pa vsekakor bolje uigrani, hkrati smo uspeli popraviti še disciplino v  igri,« je med čakanjem letala povedal kapetan ekipe, ki je eden od tistih, ki je na poti do Toursa še vedno čutil nekaj grenkega priokusa ob spominu na tekmo v Stožicah. Tam so imeli vse niti igre v svojih rokah, Francozom pa je z nekaj srečnimi menjavami uspel preobrat. »Verjamem, da je bila to draga šola in če smo se česarkoli naučili iz tega, bomo zaigrali drugače. Menim, da bo šlo za povsem drugačno tekmo, saj Francozi na svojih tleh igrajo veliko bolj samozavestno. Pomemben bo že začetek tekme, v katerem moramo zaustaviti njihov nalet,« dodaja eden od najbolj izkušenih članov ekipe, ki je na lastni koži že preizkusil moč Toursa na francoskih tleh. Predlansko sezono - takrat še pod vodstvom Igorja Kolakovića - so na prvi tekmi lige prvakov ekspresno priznali premoč ekipi Toursa. Tudi takrat je blestel David Konečny, mož, ki se je v Stožicah razigral v najbolj nepravem trenutku.

Precej, a vendarle ne vseh

Z nekaj malega nostalgije se je reprezentančni sprejemalec spomnil tudi obdobja, ki ga je pred petimi leti preživel v Franciji, kjer je Bouc Volley nekoliko presenetljivo osvojil domač pokal, v prvenstvu pa je z ekipo osvojil peto mesto. »Tudi z osebnega vidika je bila to zelo dobra izkušnja, saj sem bil prvič v karieri odvisen od sebe. Prvenstvo je bilo že takrat zelo močno, tudi z organizacijskega in finančnega vidika je bilo vse skupaj na višji ravni kot v Sloveniji,« nam je zaupal Flajs, ki z enim očesom še vedno spremlja dogajanje v klubu, kjer je vlogo menedžerja kluba prevzel njegov nekdanji soigralec in kapetan ekipe Javorek.

Danes zvečer odbojkarje ACH Volleyja pod vodstvom Luke Slabeta čaka še zadnja taktična priprava na tekmeca, toda kapetan ekipe poudarja, da se taktika na sredini tekmi ne bo bistveno razlikovala in spreminjala v primerjavi s tisto v Stožicah. »Videli smo, da problem ni bila taktična zamisel, temveč naša pripravljenosti, naš pogumu. Po eni strani je to dobro. Če si tako blizu ekipi, kot je Tours, pomeni, da delaš precej stvari prav,« razmišlja Flajs, ki bo imel jutri veliko dela z odličnimi začetnimi udarci francoskih odbojkarjev. Zaveda se, da bo prav od tega elementa odvisna organizacija napada Ljubljančanov in ključ do morebitnega presenečenja. Ker bi zmaga v Toursu bila prav to. A za Ljubljančane manevrskega prostora ni več. Zmaga bi jim podaljšala upanje na nadaljevanje sezone med evropsko elito, poraz pa bi jih pahnil v izgubljen položaj. Toda o tem, medtem ko so se bližali francoski prestolnici in ko je nekje med pristankom in Parizom nastajal tudi ta zapis, nihče od igralcev ni želel razmišljati.