Nogomet

Z dvema ne moremo

Jure Bohorič
20. 11. 2013, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Srečko Katanec je leto 2013 začel s porazom in vse prej kot navdahnjeno predstavo na obračunu z Bosno in Hercegovino, končal ga je povsem drugače.V letu dni je prerodil slovensko reprezentanco, slednja se je iz zelo nebogljene ekipe spremenila v spoštovanja vrednega nasprotnika. Včeraj na prijateljski tekmi s Kanado res ni navduševala v slogu Brazilije, a je dosegla, kar je želela, kar je morala.

Nikola Miljković

Obračun s Severnoameričani je Katancu služil predvsem za iskanje odgovorov na nekaj pomembnih vprašanj, po zmagi z 1:0 pa je bil s tem, kar je videl, zadovoljen.

»Za nami je resna tekma, Kanada se je še enkrat izkazala za čvrstega, resnega nasprotnika. Težko smo prebijali njeno obrambno postavitev, a ne glede na vse smo zasluženo prišli do zmage. Tekmec je sicer v prvem polčasu sprožil nevaren strel, ob katerem je Jan Oblak odlično posredoval, toda to je bila dejansko edina nevarnost pred našim golom,« je bila uvodna misel strokovnjaka iz Ljubljane, ki se kljub slabemu uvodu v letu 2013 lahko pohvali, da je bila njegova statistika pozitivna. Na desetih tekmah je vknjižil šest zmag, kar sicer ni bilo dovolj za preboj na svetovno prvenstvo, za vrnitev upanja vsekakor.

Na začetku drugega polčasa smo se vrnili v postavitev z le enim napadalcem in prvih 20 minut nadaljevanja je bilo, kar zadeva mene, zelo dobrih. Žoga je kakovostno krožila, z enim več v zvezni vrsti smo takoj delovali precej bolje. Ne, z dvema res ne moremo igrati, vsaj ne še.
 

»Kar je bila zame tokrat najpomembnejša ugotovitev, je vsekakor dejstvo, da lažje igramo z le enim nogometašem v konici napada. Ko sta tam dva, imamo preprosto preveč težav z organizacijo napadov. Vsaj v stanju, v kakršnem smo. Tudi zadrževanje žoge obeh napadalcev ni bilo takšno, kakršno bi si želel, prehitro sta jo izgubljala, in zato smo imeli težave. No, tudi vezisti bi morali seveda narediti precej več, da bi napadalca dejansko prišla do več uporabnih žog. Na začetku drugega polčasa smo se vrnili v postavitev z le enim napadalcem in prvih 20 minut nadaljevanja je bilo, kar zadeva mene, zelo dobrih. Žoga je kakovostno krožila, z enim več v zvezni vrsti smo takoj delovali precej bolje. Ne, z dvema res ne moremo igrati, vsaj ne še. To je vsekakor nekaj, o čemer bomo morali še razmišljati, vsekakor ni naključje, da smo imeli vsakič, ko smo igrali na takšen način, težave,« je misli razkrival 50-letnik.

Utegne se zgoditi, da bomo igrali z Romunijo. Vrniti jim moramo za gostovanje v Ljubljani ... Če ne bo prišla kakšna druga ponudba, bomo verjetno sprejeli kar to. In Romunija bi bila vsekakor nasprotnik po meri, to bi bila dobra tekma.

Kar nekaj dobrih stvari

Prijateljska tekma s Kanado je bila organizirana tudi zaradi tega, da je Katanec lahko preizkusil nekaj novih nogometašev. Vsi, ki so »na meji«, so dejansko dobili priložnost, eni so pokazali več, spet drugi manj, Katanec o imenih kakopak ni želel govoriti. »Vsak je pokazal, kar je, v prihodnje bomo videli, kdo bo še zraven in kdo ne. V tem trenutku me precej bolj veseli, da so vsi pokazali ogromno mero želje, volje, borbenosti. Pristop na treningih in potem tudi na tekmi je bil takšen, kakršnega pričakujem od igralcev, ki želijo biti reprezentanti. Moram pa biti iskren in priznati, da sem videl kar nekaj dobrih stvari, brez kančka dvoma,« pravi nekoč vrhunski nogometaš, ki je hkrati iskreno priznal, da želi do začetka kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 odigrati tri prijateljske tekme s precej močnejšimi nasprotniki od tokratnega. »To je vsekakor moja velika želja, vedno sem raje igral z na papirju močnejšimi. Seveda bi si želel tudi več tekem, saj moramo narediti še veliko, toda terminov ni na pretek,« se zaveda Katanec, ki je hkrati razkril, kdo bi bil lahko prvi nasprotnik Slovenije v letu 2014: »Utegne se zgoditi, da bomo igrali z Romunijo. Vrniti ji moramo za gostovanje v Ljubljani ... Če ne bo prišla kakšna druga ponudba, bomo verjetno sprejeli kar to. In Romunija bi bila vsekakor nasprotnik po meri, to bi bila dobra tekma.«