Nogomet

Rafa, nisi dobrodošel

Jure Bohorič / Ekipa
1. 12. 2012, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kako hitro se vse spremeni! Še nedolgo tega so bili navijači Chelseaja v sedmih nebesih, danes so besni kot risi.

Če so po tisti majski zmagi v Münchnu v finalu lige prvakov Romana Abramoviča slavili kot junaka, ki jim je pomagal uresničiti sanje, bi ga danes večina najraje kar utopila v žlici vode. In to zaradi ene same poteze - ta pa je bila za pristaše londonskega kluba kot neprebavljivo grenki sirup. Ne, prihod Rafaela Beniteza na Stamford Bridge zares ni bila poteza, ki bi jo lahko označili za zadetek v polno. In zdi se, da bo potreben čudež, da se bo Španec dolgo obdržal v sedlu. No, razen če mu bo ob strani stal Abramovič. Navijači mu pač ne. Že po dveh tekmah je jasno, da ga imajo vrh glave.

Vrnite nam naš Chelsea!,  so na sredini tekmi s Fulhamom vzklikali razjarjeni navijači Chelseaja, Rafa, nočemo te za našega trenerja, tukaj nisi dobrodošel!, je donelo s tribun stadiona, na katerem domuje evropski klubski prvak. V šestnajsti minuti so se navijači še drugič zapored dvignili na noge in z aplavzom pozdravili nekdanjega trenerja Roberta Di Mattea. V šestnajsti minuti za to, ker je Italijan v štiriletnem igranju za Chelsea na dresu nosil številko 16, aplavz pa za to, ker je večina mnenja, da bi moral Di Matteo kljub seriji nekoliko slabših predstav ostati v vlogi trenerja in da ga je Abramovič povsem brez potrebe odpustil.

Ko je bilo tekme s Fulhamom konec in se je prvič po letu 2007 zgodilo, da Chelsea na dveh zaporednih domačih tekmah ni zabil niti enega gola, je Di Matteov naslednik Benitez z igrišča odšel ob koncertu glasnih žvižgov. Ob tem zagotovo ni ostal ravnodušen, a več kot očitno mu sovraštvo, ki ga do nekdanjega trenerja Liverpoola čutijo pristaši njegovega novega kluba, ni vzelo ne poguma ne optimizma. Benitez, ki je pred prihodom v London vodil Inter, a v Milanu pogorel na celi črti, je tako ne glede na vse po obračunu izjavil, da ima Chelsea prav vse, kar potrebuje, da sezono konča kot angleški prvak. Marsikdo se je ob tem nasmejal do solza, začudili so se tudi tisti, ki pravijo, da proti Benitezu niso le navijači, pač pa celo nekateri nogometaši Chelseaja. Še kako je odmevala poteza kapetana Johna Terryja, ki je na enem od treningu vadil v majici z Di Matteovo številko 16, čeprav ponavadi ne. Zakaj, verjetno ni potrebno razlagati na dolgo in široko.

Boj še ni odločen

»Nekateri navijači so že dojeli, da bo šel Chelsea najlažje naprej, če bodo podprli novega trenerja,« je glasne žvižge več kot očitno preslišal Benitez, ki ga je zadovoljilo že to, da ga za razliko od tekme z Manchester Cityjem navijači niso izžvižgali že pred prvim udarcem na obračunu. Ko so ga novinarji pobarali, ali ima Chelsea sploh še možnosti za naslov prvaka, saj za vodilnim Manchester Cityjem po šestih prvenstvenih tekmah brez zmage zaostaja že za sedem točk, je bivši trener Liverpoola znova postregel z veliko mero optimizma in samozavesti. »Kdo pravi, da nam ne more uspeti? Sam ne vidim razloga, zakaj ne bi prehiteli obeh klubov iz Manchestra. Dejstvo je, da je konec sezone še daleč stran. Še naprej se moramo truditi, zagotovo se nam bodo ponudile priložnosti za vrnitev nazaj na vrh. Spomnite se pretekle sezone, ko so bili vsi prepričani, da je City že prvak, a je nato za naslov potreboval točke v zadnjem krogu. Ponavljam, pred nami je še dolg, zares zelo dolg boj, ki zagotovo še ni odločen,« je prepričan 52-letni strokovnjak.

A če bo Chelsea nadaljeval v slogu, v katerem je začel pod njegovim vodstvom, bo naslov že kaj kmalu preprosto predaleč stran. »Jasno je, da tako naprej ne moremo več. V tem trenutku je najpomembneje, da kar najhitreje spet zmagamo. Če bomo zmagovali, potem bomo v igri do konca, potem bomo imeli možnosti za naslov. Ko se bomo vrnili na zmagovito pot, se bo vrnila tudi samozavest in vsi bodo zadovoljni, tudi navijači,« je še pristavil Benitez.

Že skoraj 11 ur

Ko je Abramovič za Di Matteovega naslednika imenoval Beniteza, so številni britanski mediji pisali, da se je tako odločil tudi zaradi tega, da bi se Fernando Torres končno prebudil v dresu Chelseaja. Ko je španski dvojec sodeloval pri Liverpoolu, je Torres gole tresel kot po tekočem traku, toda po uvodnih 180 minutah Benitezove vladavine se ne zdi, da bi slednji vedel, kako prebuditi rojaka. Torres je tako brez gola že skoraj dva meseca oziroma že kar 10 ur in 49 minut. »Dejstvo je, da Fernando ni več povsem takšen nogometaš, kot je bil pri Liverpoolu, ko je verjetno igral na najvišji ravni v svoji karieri. Toda vseeno verjamem, da se lahko vrne. Kako blizu je temu? Ne vem. Lahko napreduje, a ekipa mu bo morala pomagati. Fernando je lahko naš udarni napadalec, a potrebuje uporabne žoge. Če iz ugodnih položajev ne bo zadeval, bom opravil analizo, zakaj je temu tako. Morda mora spet začeti trenirati, kot je nekoč,« je tudi v tem primeru optimizem ohranil Benitez, ki pa bo potreboval precej več kot zgolj besede, da bo prepričal tiste, ki za zdaj niso na njegovi strani. In teh je - roko na srce - ogromno.