Košarka

Kaj pomeni vstopnica?

Primož Salmič
4. 12. 2013, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ko so na predzadnji oktobrski dan v Stožicah premagali Valencio, so bili košarkarji Uniona Olimpije prepričani, da so opravili veliko delo.Saj ne, da ga s tem, ko so na kolena spravili eno najboljših ekip španske lige, niso, a takrat si verjetno nihče ni mislil, da bo enako uspelo tudi Asvelu in Ulmu.

Arsen Perić

S tem je velika zmaga vendarle izgubila nekaj vrednosti in bonusa, ki naj bi ga uspeh nad Valencio prinašal, če bi slednja, kot je bilo pričakovati, premagovala vse ostale tekmece. Tako pa tri kroge pred koncem prvega dela zmaji prihajajo v goste Valencii celo z zmago več od Špancev in z jasnim vedenjem, da se v boju za uvrstitev v drugi del ne gre zanašati na nikogar drugega kot zgolj nase.

Tista oktobrska zmaga nad Valencio je prišla v trenutku, ko so bili Ljubljančani po porazih v ligi ABA najbolj na tleh, uspeha nad Španci takrat ni pričakoval skoraj nihče. A Olimpija je igrala kot letos potem le še proti Asvelu. V 33. minuti so imeli zeleno-beli že 17 točk prednosti, potem pa so sledile črne minute, v katerih se je Valencia približala le na dve točki razlike, toda na koncu je zmaga zasluženo vendarle ostala v Stožicah. »V Ljubljani smo odigrali do takrat najboljšo tekmo sezone, 35 minut smo bili gospodarji na igrišču. Vse tisto, kar smo se dogovorili, smo na parketu tudi uresničili. Vsilili smo jim naš ritem. Španci so znani po tem, da utrujajo nasprotnika, pritiskajo po vsem igrišču, podvajajo v obrambi in silijo tekmeca v napake. Enako smo mi naredili njim in videli smo, da so imeli težave. Ko smo popustili, so se takoj vrnili v igro, to je ekipa, ki je sestavljena iz vrhunskih posameznikov,« se je domače zmage spomnil Nebojša Joksimović.

Aleš Pipan: Vsi govorimo, kako pomembna je liga ABA, skozi katero lahko prideš v Evropo, po drugi strani pa naj zdaj v evropskem pokalu ne bi igrali na vso moč. Kaj potem pomeni vstopnica za Evropo, če ni pomembna?
Ni še konec

Zmaji imajo po sedmih krogih pet zmag in za zanesljivo napredovanje v naslednji krog potrebujejo še en uspeh, lahko pa, da ta sploh ne bo potreben, če Asvel izgubi v eni od preostalih tekem. »Tekmovanje za nas še ni končano, treba je maksimalno odigrati vse tekme do konca, na vsaki skušati zmagati, s tem ciljem potujemo tudi v Valencio,« pravi trener Aleš Pipan, ki veliko časa za pripravo na dvoboj ni imel. Pripravi na tekmo je bil namenjen le ponedeljkov trening ter še dva, ki so ju oziroma bodo zmaji opravili v Valencii. »Smo pa tekmece spoznali že v Stožicah. Gre za kakovostno ekipo, ki ima v tem trenutku določene probleme s poškodbami. Videli bomo, kdo bo sploh igral. Pripravljali se bomo tako kot na vsakega nasprotnika in tako, kot da bi bili popolni,« je povedal Pipan in pri težavah s poškodbami v prvi vrsti mislil na Vladimirja Lučića, Bojana Dubljevića ter Pauja Ribasa. Slednji je v zadnjem krogu že igral v španskem prvenstvu, Dubljević pa bo še nekaj časa odsoten, tudi Lučić naj proti Olimpiji ne bi igral. Namesto prvega, ki se je poškodoval prav na prvi medsebojni tekmi v Ljubljani, je v Valencio prejšnji mesec prišel Ukrajinec Oleksij Pečerov. »Gotovo nam bodo želeli vrniti za poraz v Stožicah. Pozneje so izgubili še dvakrat in so na lestvici za nami, v zadnjih treh krogih pa bodo gotovo želeli pritisniti na plin in se uvrstiti čim višje, saj vsako mesto šteje za nadaljnje tekmovanje. Toda takšne načrte imamo tudi mi, tako da se obeta zanimiva tekma. Valencia, sploh če bo kompletna, je gotovo favoritinja, a ne mislimo se predati,« je odločen Pipan.

Trud bo poplačan

Slednji se tako kot navijači sprašuje, zakaj njegovi varovanci v evropskem pokalu kažejo drugačen obraz kot v ligi ABA, čeprav po njegovih besedah ni razlike v kakovosti obeh tekmovanj. Pipan zavrača tudi tezo o večji sproščenosti v Evropi, ki naj načeloma ne bi nič prinašala in tudi ne odnašala. »Ne razmišljamo tako. Vsi govorimo, kako pomembna je liga ABA, skozi katero lahko prideš v Evropo, po drugi strani pa naj zdaj v evropskem pokalu ne bi igrali na vso moč. Kaj potem pomeni vstopnica za Evropo, če ni pomembna? Za Olimpijo je vsaka tekma pomembna, naj bo to v ligi ABA ali evropskem pokalu. Zaenkrat se je izteklo tako, da smo v ligi ABA v desetih krogih sedemkrat gostovali, imeli smo malo smole, na roko nam niso šli tudi nekateri dejavniki, ki vplivajo na končni rezultat. Vendar pa se vse skupaj lahko hitro obrne, liga je še dolga. Treba je maksimalno igrati na obeh frontah,« ne želi polovičarstva ljubljanski strateg, ki kljub boljši igri v zadnjem času še vedno vidi rezerve v ekipi: »Nekateri igralci še ne dajejo tistega, kar smo od njih pričakovali, ne želim pa govoriti o imenih. Poskušamo jih spraviti na pravi tir, a zaenkrat nam to pri nekaterih še ne uspeva. Imamo ekipo, kakršno imamo, in iz teh igralcev moramo izvleči maksimum. Enkrat se trud mora poplačati.« V nedeljo na gostovanju pri Partizanu se ni, predvsem zaradi lastne krivde, saj so bili črno-beli premagljivi. »Dobro smo odprli tekmo, a proti Partizanu ne moreš igrati dobro le 15 minut, ampak vso tekmo, saj v Pionirju ne igraš le proti Partizanu. Tu so še druge stvari, ki vplivajo na končni rezultat. Potem smo povsem nerazumljivo popustili, kot bi se ustrašili zmage v Beogradu. Zanašali smo se le na met od daleč, saj so njihovi visoki igralci onemogočili naše centre. Hitro so preobrnili potek srečanja, mi pa bi lahko še kaj spremenili, a nismo bili pravi. Škoda, Partizan ni igral nič posebnega, ima probleme in dalo bi se zmagati,« je dejal Pipan, ki drevi pričakuje drugačen obraz svoje ekipe.