Košarka

''Gledalci so bili najboljši igralec prvenstva''

STA / S.R.
23. 9. 2013, 09.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po 19 dneh in 90 odigranih tekmah je konec evropskega košarkarskega prvenstva, na katerem je Slovenija osvojila peto mesto. Peter Vilfan je prepričan, da je eurobasket 2013 eden najbolje organiziranih turnirjev doslej, legenda slovenske košarke Ivo Daneu pa meni, da so igralci dali vse od sebe.

Kratermedia Agency
Gledalci so dali prvenstvu prav poseben čar.

Turnir v štirih slovenskih mestih je na tribune privabil ogromno število gledalcev (330.000), organizatorji so dobro poskrbeli za vse, zato bo zapisan kot eden najboljših doslej. Pohvalam organizatorjem se pridružujejo tudi nekdanji košarkarji Ivo Daneu, Peter Vilfan in Jaka Daneu.

"To je eno bolje organiziranih evropskih prvenstev. Izhajam iz informacij, ki sem jih dobil od ekip, ki so že odšle. Bile so izredno zadovoljne z vsem. Po tej plati mislim, da smo izpolnili pričakovanja," je prepričan Vilfan. Jaka Daneu je izpostavil le nekaj težav z vstopnicami: "Manjše težave so bile z vstopnicami, lahko bi to malo bolje izvedli. Večjih težav ni bilo, normalno pa je, da se dogajajo manjši spodrsljaji."

Slovenija je po porazu v četrtfinalu proti Franciji na preostalih tekmah premagala Srbijo in Ukrajino ter osvojila končno peto mesto. S tem si je zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu 2014 in evropskem prvenstvu 2015. Čeprav so si mnogi želeli medaljo, so s petim mestom na koncu zadovoljni prav vsi.

"Slovenija je pristala tam, do koder v tem trenutku lahko pride. Vedno sem rekel, da želim medaljo, da je to nekaj, kar si vsi želimo, a tega ne moremo zahtevati. Kakorkoli obrnemo, ta reprezentanca je oslabljena. Če bi bil zraven Erazem Lorbek, da ne govorim, če bi bil tu Beno Udrih, bi bila to popolnoma drugačna zgodba. Lahko prideš skozi eno fazo tekmovanja, skozi drugo fazo, potem pa pride tretja faza, kjer pride do izraza kakovost. Kot smo videli, te tudi 12.000 fantastičnih, najboljših navijačev ne more ponesti preko te ovire," meni Vilfan, Jaka Daneu pa dodaja: "Za medaljo bi potrebovali neprimerno več sreče, še kakšnega igralca. Mislim, da so fantje dali vse od sebe in zaslužili to mesto, ki so ga osvojili."

"Igralci so dali vse od sebe. Z malo več sreče bi lahko prišli tudi med štiri. Tekmo s Hrvaško smo imeli praktično dobljeno, zaradi nekaj napak in nesreče se nam je izmuznila. Tudi to peto mesto je velik uspeh, posebej, ker so se pobrali po tekmi s Francijo, ko niso imeli niti 24 ur časa za počitek. Vse čestitke organizatorjem, vse čestitke igralcem in nenazadnje gledalcem, ki so bili najboljši igralec na tem prvenstvu," je povedal Ivo Daneu.

Turnir so mnogi poimenovali prvenstvo presenečenj, izenačenost reprezentanc pa je dala eurobasketu 2013 še večjo zanimivost. "Trdim, da je košarka lahko zanimiva, tudi če je kakovost slabša. Nekaj tekem je bilo izredno dramatičnih, končale so se v podaljških. Vse to kaže, da je bila košarka zanimiva. Nam je lahko žal. Morda so mediji preveč poudarjali, da smo sposobni doseči medaljo, morda je bil to vzrok, da je nismo dosegli. V bodoče je treba igralce in strokovno vodstvo pustiti pri miru, da se v miru pripravljajo in nam prinesejo kakšno presenečenje," razmišlja Ivo Daneu, ki je leta 1970 kot kapetan Jugoslavije dvignil pokal za svetovnega prvaka.

Ivo Daneu se lahko pohvali s številnimi medaljami z največjih tekmovanj. Pred 43 leti je naslov svetovnega prvaka osvojil v Tivoliju. Takratno košarko težko primerja z današnjo.

"Košarka je zdaj hitrejša, igrajo višji igralci. Moti me, da je malo preveč grobosti, ki jo sodniki dovoljujejo. V mojih časih smo se tudi malo pretepali, dali kakšne komolce, bila je borba za žogo, zdaj pa je preveč grobosti. Predvsem na mestu centrov, tam se praktično prestavljajo. Potem je stvar odločitve sodnika, kdo je sprovociral in kdo je tisti zadnji udaril. Ponavadi krajšo potegne tisti, ki zadnji udari," pravi 75-letni Mariborčan, sin Jaka pa meni, da je bila že njegova generacija na dobri poti k vrhunski uvrstitvi: "Vedno nam je malo zmanjkalo, da bi napredovali in naredili odmeven rezultat. Imeli smo kakovost, ampak enostavno nam je vsakič malo zmanjkalo."