Košarka

''Mogoče je čas, da pridejo moje 'tamale' na prvo mesto''

STA / S.R.
22. 9. 2013, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska košarkarska reprezentanca je sinoči domače evropsko prvenstvo sklenila z zmago proti Ukrajini. Gledalci so ob koncu junake nagradili z glasnim aplavzom, za mnoge igralce je bil to čustven trenutek, saj so številni dres Slovenije verjetno nosili zadnjič. Zadnjo tekmo za Slovenijo je najverjetneje odigral tudi Boštjan Nachbar.

Kratermedia Agency
Za Nachbarja je bil reprezentančni dres vedno številka ena v njegovem življenju.

Zadnja tekma za Slovenjo na tem prvenstvu je bila ganljivo slovo od generacije junakov, ki so dobra dva tedna držali v napetosti celotno Slovenijo. Zato so navijači tudi proti Ukrajini napolnili Stožice in reprezentanco ob koncu nagradili z bučnim aplavzom, ta pa se jim je zahvalila z zmago. Na tribunah niso manjkali niti napisi: "Hvala junaki", "Jaka, hvala", "Skupaj do zmage", ...

Ta tekma je bila zadnja reprezentančna za marsikaterega slovenskega igralca. Verjetno, čeprav je vrata pustil priprta, je v slovo slovenskemu dresu pomahal 33-letni Boštjan Nachbar, skoraj zagotovo pa tudi dve leti starejši kapetan Jaka Lakovića, ki bo o tej temi spregovoril na današnji novinarski konferenci, saj po tekmi z Ukrajino ni dajal izjav.

Bolj zgovoren je bil Boštjan Nachbar, ki je po tekmi namignil, da je njegove reprezentančne kariere konec, čeprav upanje slovenskih navijačev še ostaja. "Pred tem EP sem bil odločen, da je to moja zadnja reprezentančna akcija. Tekom prvenstva si nisem premislil, ne zaradi uspehov ali neuspehov," je uvodoma odet v slovensko zastavo dejal Nachbar.

"Z Božotom sva se malo pogovarjala in rekel mi je, da z izkušenj fantom svetuje, naj si vzamejo čas za premislek in potem sprejmejo zadnjo odločitev. Ni me nagovarjal v eno ali drugo smer, ker ne vemo, če bo on še naprej selektor. Svetoval mi je. Strinjal sem se z njim in vzel si bom nekaj časa, da se misli uredijo. Dvomim, da si bom premislil," je o svoji reprezentančni prihodnosti dejal Nachbar.

"Glavni razlogi so trije. Prvi je ta, da sem bil že dvakrat na SP in mi tretji ne predstavlja večjega motiva. Vemo, da pod nobenim pogojem ne bom na naslednjem evropskem prvenstvu v Ukrajini. Mogoče je bolje, da na tem pod narekovaji nepomembnem svetovnem prvenstvu nekateri drugi dobijo priložnost, si naberejo reprezentančne izkušnje. Drugi razlog je, da bom počasi potreboval poleti počitek, če bom želel vztrajati še tri, štiri sezone na tej visoki ravni. Na trenutke sem bil na tem prvenstvu zelo utrujen. Mogoče bolj kot v preteklosti. Nekaj manjših poškodb je, ki jih nisem imel časa odpraviti. V sredo začnem priprave v Barceloni, ki ima z menoj velika pričakovanja in moral bom igrati na visokem nivoju. Če želim vztrajati bo težko, nisem več najmlajši. Tretji razlog pa je, da si želim več časa preživet z družino in hčerkicama," je razloge za konec reprezentančne kariere obelodanil Nachbar in zaključil: "Državni dres je bil zame vedno številka ena v življenju. Mogoče je čas, da pridejo moje 'tamale' na prvo mesto."

Čeprav se številni reprezentanti poslavljajo, Slovenija lahko z optimizmom zre v prihodnost. Na domačem prvenstvu so breme na svoja pleča prevzeli mlajši igralci, predvsem Goran in Zoran Dragić, ki bosta pomembna dvojica na prihodnjih tekmovanjih.

Goran Dragić je bil že na tem prvenstvu ključni mož reprezentance, na naslednje vpoklice pa se bo odzval, če bo le lahko igral. "Bomo videli. Odvisno kako bom odigral sezono, če ne bo poškodb, se bom z veseljem odzval. Čaka me sprememba v družini, dobim otroka," je dejal starejši od bratov Dragić, ob tem pa z nasmeškom na obrazu dodal, da bo Sloveniji zmeraj na voljo: "Če bom lahko, bom vedno igral za reprezentanco. Življenje se mi bo malo spremenilo, mogoče bom na kakšne stvari malo drugače gledal."