Ostali športi

Slovenski triatlonski praznik

Ferdinand Pregrad
20. 9. 2013, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za zadnji topli poletni vikend bi lahko rekli, da je v Sloveniji potekal pravi triatlonski praznik.

Ferdinand Pregrad, Miran Žgajnar, TK Trisport, Nino Cokan
Svet 24 DiS ima povsod svoje lovke: Robert Podbevšek, Gregor Sušnik, Uroš Smolnikar, Mateja Mencin, Tomaž Pilih, Tina Smolnikar, Miran Žgajnar, Ferdinand Pregrad

Vse skupaj se je začelo na Športnem vikendu Ljubljanica v našem glavnem mestu, kjer se je na ulicah pred ljubljansko mestno hišo spopadla enajsterica elitnih triatloncev iz šestih različnih držav. Deveta izvedba trojnega super šprint triatlona, pri katerem morajo nastopajoči dvakrat v vodo (250 m, 17 stopinj C), je postregla z eno doslej najbolj izenačenih konkurenc tekmovalcev iz šestih držav, saj so se v trenutnem vodstvu v vseh treh posamičnih tekmah izmenjevali praktično vsi po vrsti.

Ferdinand Pregrad, Miran Žgajnar, TK Trisport, Nino Cokan
Nočni tek - start

Proga je kratka, hitre menjave in nepopustljiv tempo ter nenazadnje zahtevna podlaga iz granitnih kock pa ni pustila ravnodušnega nobenega od gledalcev. Posebej zanimiva je bila druga tekma, duatlon, v kateri je svojo (pre)moč pokazal naš Ribničan Vid Pucelj, ki je tekmecem na kolesu (4 km) preprosto ušel in v teku (1500 m) zlahka obranil zmago. Odločila je tretja tekma, v kateri se je vrstni red ponovno večkrat premešal, Pucelj se je odlično boril, a zmage Petra Bajaia ni mogel ogroziti.

Ferdinand Pregrad, Miran Žgajnar, TK Trisport, Nino Cokan
Tek Povodni mož

Povabljeni so številnim gledalcem prikazali vse čare tega atraktivnega olimpijskega športa, predvsem pa borbenost in požrtvovalnost. Skupni zmagovalec je bil Madžar Peter Bajai, odlično pa je povabilo izkoristil Pucelj, ki je zasedel tretje mesto, pred njega se je uvrstil še Čeh Frantisek Kubinek. Triatlonska tekma je bila zgolj uvod v raznovrstne vrhunsko-športne, množično-rekreativne aktivnosti, ki jih je zopet odlično organiziral ŠD Povodni mož in njihov prvi mož, nekdanji vrhunski triatlonec, sedaj pa uspešen trener Grega Hočevar.

Ferdinand Pregrad, Miran Žgajnar, TK Trisport, Nino Cokan
Triatlon Ljubljanica - zmagovalci

Zavidljiva udeležba na Bledu

Večino tekmovalcev iz slovenskih triatlonskih klubov in množico rekreativnih triatloncev je v soboto pot vodila na Bled, na tako rekoč največji triatlonski dogodek v Sloveniji. Na Bledu je bil prvi triatlon organiziran pred skoraj 30 leti, letos pa je potekalo že 10. tekmovanje v organizaciji TK Trisport Alprem iz Kamnika, pod taktirko našega najboljšega ultratriatlonca Mira Kregarja, tudi podpredsednika Triatlonske zveze Slovenije. Čeprav je bilo letos število tekmovalcev nižje kot lani, saj tekmovanje ni štelo za evropski pokal, pa je bila udeležba zavidljiva, saj se je Triatlona Bled udeležilo kar 550 tekmovalcev iz 16 držav.

Ferdinand Pregrad, Miran Žgajnar, TK Trisport, Nino Cokan
Triatlon Bled

Predvsem veseli rekordna udeležba na olimpijski razdalji (1500 m plavanja / 40 km kolesarjenja / 10 km teka), saj se je na štartno črto postavilo kar 193 tekmovalcev in tekmovalk.  Da je zmaga na tej razdalji ostala doma, sta poskrbela David Pleše (TK Velenje) in Maruša Klemenc (TK Trisport Alprem). Nič slabše se nista odrezala Matevž Planko in Tjaša Vrtačič, oba iz TK Trisport Alprem, ki sta slavila v super šprintu (400 m plavanja / 13 km kolesarjenja / 3,3 km teka).

Ferdinand Pregrad, Miran Žgajnar, TK Trisport, Nino Cokan
Olimpik Bled, levo Ferdinand Pregrad

Če so bili moški tekmovalci v večini na olimpijski razdalji, pa je bil odstotek žensk, na povsem rekreativnem tekmovanju Triatlon za vsakogar (300 m plavanja / 13 km kolesarjenja / 3,3 km teka), ki se ga je udeležilo 150 tekmovalcev, skoraj povsem enako odstotku moških udeležencev. Da je Triatlon Bled lahko pravi družinski praznik, je poskrbelo 80 otrok, najmlajših tekmovalcev, ki so se preizkusili v Ciciduatlonu, ki vključuje 50 ali 100 m plavanja in 400 ali 800 m teka.

Ferdinand Pregrad, Miran Žgajnar, TK Trisport, Nino Cokan
David Skornšek in Uroš Smolnikar

In ker vas SVET24 spremlja povsod, smo bili na tekmovanju prisotni tudi mi. Tekmovalci SVET24 DRN in STRN TEAM smo se s konkurenco spopadli na Olimpik triatlonu in Triatlonu za vsakogar. Tokrat rezultatsko res nismo izstopali, vendar lahko zatrdimo, da smo, tako kot vedno, pustili odličen in nepozaben vtis.