Košarka

Ni zapisano v kamnu

Primož Salmič / Ekipa
22. 7. 2013, 14.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Samo Jaka Lakovič ima v zdajšnji reprezentanci več nastopov na uradnih tekmah od Uroša Slokarja, ki je v petek začel priprave na svoj že osmi nastop na velikih tekmovanjih v dresu Slovenije.

Arsen Perić
Uroš Slokar ni imel najboljše sezone pri Gran Canarii.

Tridesetletnik je med najbolj izkušenimi v tej zasedbi in bo eden pomembnih adutov selektorja Božidarja Maljkovića. Na priprave za prvenstvo na domačih tleh je prišel zelo motiviran, po ne ravno najboljši sezoni v španski Gran Canarii želi pokazati, da je sposoben precej več. Da bi mu le uspelo, potem bo imela Slovenija po odpovedi Erazma Lorbka težavo manj pod košem.

O tem, koliko se bo poznala odsotnost Erazma Lorbka in tudi Bena Udriha, Uroš Slokar odgovarja v pragmatičnem slogu. »Tega ne bomo nikoli vedeli. Mogoče bosta manjkala, mogoče ju ne bomo pogrešali. Najbolje bi vedeli, če bi bila tukaj, videli pa bomo, kako dobri smo brez njiju,« podobno pa razmišlja tudi na vprašanje o načinu odpovedi Bena Udriha: »Na te stvari ne gledam tako, kdo in kaj ali zakaj nekdo nekaj naredi, ampak sem osredotočen na fante, ki so tukaj. Ti so v tem trenutku najboljši, ki se lahko zberejo v Sloveniji.« Pričakovanja javnosti so zelo velika, kolajna je na jeziku vseh, Slokar pa je malce bolj previden pri napovedi slovenskih možnosti in izpostavlja uvrstitev na svetovno prvenstvo kot glavni cilj. »Želja pa je, logično, da se prebijemo v boj za medalje. Slednje glede na dani položaj ne bo najlažje, se pa vseeno zagotovo temu nihče ne odpoveduje,« je z dodatkom odgovora morda vseeno bolj zadovoljil kakšnega od navijačev, ki naj bi bili prav tisti razlog, zaradi katerega naj bi bilo to prvenstvo končno tisto, na katerem bo Slovenija prišla do kolajne.

»Že zadnjih nekaj let je bilo vsako prvenstvo praktično domače, ker so se navijači odzvali v tako ogromnem številu, da smo se počutili kot doma,« 210 centimetrov visoki krilni center tudi glede moči faktorja podpore s tribun brzda pričakovanja. Boštjan Nachbar in Goran Dragić sta v pogovorih omenjala, da bi bilo dobro, če bi slovenska izbrana vrsta igrala hitro košarko. Kaj meni Slokar? »Če sta tako rekla, potem se z njima stoodstotno strinjam,« je v svojem malce nagajivo-šaljivem tonu odgovoril Slokar, o tem, ali bi takšen način ustrezal tudi njemu, pa bolj resno dodal: »Ne bi rekel, da mi kakšna igra posebej ne ustreza. Ustreza pa mi, če sem v določenih situacijah pravilno izkoriščen. Gotovo bi pomagalo, sploh, če si fantje tega želijo, da se igra hitreje. Ker bo igra grajena na branilcih, kar je po mojem pravilno, saj imamo zelo močno zunanjo linijo, je prav, da se vzame v zakup tudi njihovo mnenje in glede na to postavi igro. Vsi fantje znajo igrati hitro igro, tudi jaz, to je bistvo, tako ali tako pa dosti bolje, kot mi vsi, o vsem tem ve selektor Maljković.«

Gotovo bi pomagalo, sploh, če si fantje tega želijo, da se igra hitreje. Ker bo igra grajena na branilcih, kar je po mojem pravilno, saj imamo zelo močno zunanjo linijo, je prav, da se vzame v zakup tudi njihovo mnenje in glede na to postavi igro.

Odnos zaničevalen

Na priprave je prišel pripravljen in spočit, vse težave s poškodbami, ki jih je imel med sezono, so preteklost. So pa bile prav poškodbe razlog za ne prav posrečeno sezono v španski Gran Canarii. Ko smo se pred slabim letom pogovarjali z njim, ni skrival zadovoljstva nad podpisom dveletne pogodbe, zlasti, ker si ga je močno želel tamkajšnji trener Pedro Martinez. To poletje vse kaže na to, da se utegne zgodba z Gran Canario predčasno končati, v veliki meri tudi zaradi Martineza.

»Nisem najbolj zadovoljen s sezono, saj sem imel dve težji poškodbi, ki sta me vrgli iz ritma. Zelo težko je bilo priti nazaj v rotacijo, sploh ker nisem niti dobil priložnosti, tudi odnos trenerja do mene je bil do neke mere zelo nekorekten,« je začel pripoved o minuli sezoni. Seveda nas je zanimal dodatek. »Enostavno mi ne ustreza najbolj, če je odnos do mene zelo nespoštljiv, ponižujoč, zaničevalen. Takrat ne znam pravilno odreagirati. Lažje delam z ljudmi, ki jim lahko zaupam, vem, da se lahko obrnem nanje in posledično oni name,« je navrgel razloge, zaradi katerih zadnja sezona ni bila taka, kot je načrtoval. A kaj se je pravzaprav zgodilo? Je s trenerjem prišlo do kratkega stika? »Ne, nikoli ni bilo kratkega stika, tudi razšli smo se čisto brez problemov. A enostavno občutki, ki jih imaš za določeno osebo, v tem primeru niso bili pravi,« je povedal, da se je uštel pri vtisu o karakterju in načinu dela stratega Gran Canarie. »Gotovo je tak način v nekaterih primerih optimalen, res pa je, da me je poškodba vrnila nazaj glede odnosov.«

Enostavno mi ne ustreza najbolj, če je odnos do mene zelo nespoštljiv, ponižujoč, zaničevalen. Takrat ne znam pravilno odreagirati. Lažje delam z ljudmi, ki jim lahko zaupam.

Čas do konca julija

Po koncu sezone je bilo v španskih medijih že moč prebrati, da si Gran Canaria želi predčasno prekiniti pogodbo. »Bomo videli. Ni le z njihove strani tako mišljenje. Stvar se je malo zakomplicirala, ker so odpovedali sodelovanje v evropskem pokalu. Zaradi močne ekonomske krize v Španiji je večina ekip zategnila pasove, posledica je, da trpijo tudi ambicije. To ti da dodatne pomisleke. Do konca julija bom vse vedel, do takrat imajo v klubu čas, da mi sporočijo, kaj so se odločili oziroma če se lahko kaj dogovorimo,« o tej temi pravi Slokar, ki pa obenem poudarja, da ima še leto dni podpisano pogodbo in je dolžan spoštovati to, kar se klub odloči. Do takrat ne bo iskal novega kluba in ne prekinjal pogodbe, o možnem bodočem sodelovanju s trenerjem, glede na slišano, pa dodaja: »To je taka stvar, ki se jo lahko spremeni, nič ni zapisano v kamnu, zato so še vedno vse opcije odprte.«