Bencin

Z letali dirkali nad Rovinjem!

Red Bull/M.J.
14. 4. 2014, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V soboto, 12. aprila, je Red Bull Air Race v Rovinju potekal v znamenju dirke Challenger Cup. Gledalci so bili priča vznemirljivim letom pilotov novincev, ki si skušajo utreti pot do razreda Master. Eden od pilotov je bil prvič v zgodovini svetovnega prvenstva tudi Slovenec Peter Podlunšek, ki je s svojima dvema letoma navdušil prisotne oboževalce in se uvrstil na odlično tretje mesto. Prvi je bil Francoz Francois Le Vot, drugi pa Britanec Tom Bennet. Podlunšek je za prvouvrščenim zaostal le za 1,57 sekunde.

Red Bull

Hannes Arch je zmagovalec druge dirke letošnje sezone Red Bull Air Race, ki je ta vikend potekala v Rovinju. Avstrijski pilot je dosegel najboljši rezultat na treningu in kvalifikacijah v petek in soboto in povsem zasluženo prišel v sam vrh. V Rovinju se je na drugo mesto uvrstil zmagovalec otvoritvene dirke v Abu Dhabiju in aktualno svetovni prvak Paul Bonhomme, tretje mesto pa je zavzel Japonec Muroya Yoshihide.

Arch je bil eden najresnejših kandidatov za zmagovalca in ljubljenec publike v Rovinju. Veliko njegovih sorojakov se je pretekli vikend zbralo v Rovinju, da bi ga podpiralo, kar je zelo dobro izkoristil in se predstavil v najboljši luči. Piloti so si bili enotni, da je bila to ena najtežjih prog letošnjega svetovnega prvenstva, a hkrati tudi ena najbolj zanimivih za publiko, ker je proga potekala tik ob Jadranski obali in tribunah.

„Mi smo piloti, ki želimo zmagati na vsaki dirki. Pritisk je bil velik. Prijatelji, družina … ni bilo lahko. Laže letim, kadar nisem pod pritiskom. V Abu Dhabiju je bilo veliko laže. Vendar je Hrvaška sosednja država in želel sem zmagati. Dirka je bila izjemno težka. Potreboval sem samozavest in pravi način. Pravila so se z letošnjo sezono spremenila in vsaka napaka te stane. Nov sistem je zanimivejši in vznemirljivejši. Sedaj odločajo desetinke. Vsak trk s pilonom te potisne daleč nazaj. Vendar je najpomembneje, da je vsaka dirka varna in atraktivna,” je za novinarje po dirki povedal Hannes Arch

“Ko sem slišal, da sem prvi, sem imel solzne oči zaradi vseh občutkov in prenehanja pritiska. Dirka je bila zelo zahtevna.”

Muroya Yoshihide, ki se še nikoli doslej ni uvrstil višje od 6. mesta, je po dirki dejal, da sprva ni pričakoval veliko, a je pozneje, po doseženih dobrih rezultatih, ugotovil, kaj je potrebno za dober nastop, in v Rovinju osvojil tretje mesto in stopničke. Dejal je, da upa, da mu bo to prešlo v navado, in da mu novi motorji letal ustrezajo.

Paul Bonhomme, ki je zgolj za osem stotink sekunde izgubil prvo mesto, je novinarjem dejal, da ni želel prehitro odkriti vseh kart, na koncu pa bi vendarle moral „dati malce več od sebe“.

“Vprašal sem se, kaj se lahko v tako kratkem času spremeni v življenju. Nato sem spoznal, da lahko izgubim Red Bull Air Race. Proga je bila izjemno težka, ko pa je bil poškodovan prvi pilon, sem vedel, da ne bo lahko. Iskal sem pravi način.”

Na dirki je prišlo do rekordnih šestih trkov s piloni te zahtevne proge, postavljene vzdolž rovinjske obale. Eden od trkov se je zgodil v krogu Super 8, zaradi katerega se je dirka končala za Avstralca Matta Halla, ki se je moral zadovoljiti s sedmim mestom. Kanadčan Pete McLeodje po kazenskih sekundah v finalu pristal na četrtem mestu. Britanec Nigel Lamb je bil iz dirke izločen, ko se je na letališču dirke s propelerjem dotaknil tal in s tem poškodoval letalo.