Slovenija

Bogdanu naprtili 450.000 € tujega dolga!

M.B.-J./Ž.K.
14. 4. 2014, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Bogdan Klevišar s Sinjega Vrha na skrajnem jugovzhodu Slovenije je bil pred nekaj tedni nemalo presenečen, ko je začel prejemati pošto z ljubljanskega, novogoriškega in črnomaljskega sodišča. Iz pisanja je razbral, da ga SKB terja za dobrih 450.000 evrov, ki pa jih v resnici ni dolžan.

M.B.-J.

»Nedvomno lahko ugotovimo le, da se je napaka pripetila na strani upnika.« Višje sodišče v Ljubljani

In v čem je težava? Čeprav je Belokranjec Bogdan Klevišar že pred leti ugotovil, da je edini Bogdan Klevišar v Sloveniji, so mu naprtili dolg »soimenjaka« iz Gorenjske. Pravi dolžnik sploh ni Bogdan Klevišar, ampak Bogdan Kelvišar. A očitno so tako banke kot sodišča v veliki vnemi, da bi dobili dolgovani denar, pač zamenjali črki e in l ter tako našli novo žrtev.

Najhujše pa je, da se Belokranjcu ni zgodilo prvič, da so mu naprtili dolgove Gorenjca Kelvišarja. Že sredi leta 2005 je dobil obvestilo z Okrajnega sodišča v Črnomlju, da mora, potem ko je propadla »njegova« firma za turizem in gostinstvo v Kamniku, ministrstvu za finance plačati dolg v višini takratnih 37.000 tolarjev, ki je z obrestmi narasel na 600.000 tolarjev. Potem ko jim od leta 2001 lastnika podjetja, doma na Gorenjskem, ni uspelo najti, so plačilo naložili kar Belokranjcu, čeprav nikoli ni imel turistično-gostinskega podjetja, ni živel na Gorenjskem in ni bil državi nič dolžan.

»Vse skupaj je trajalo nekaj mesecev in izgubil sem kar nekaj živcev, nihče pa se mi za neljubo napako ni opravičil.«  Bojan Klevišar

Tako kot leta 2005 tudi tokrat Klevišarju niso dali možnosti, da bi se na sodišču branil ali kaj pojasnil. Če bi primerjali zgolj EMŠO in davčno številko, bi lahko ugotovili, da je med Bogdanom Klevišarjem s Sinjega Vrha in Bogdanom Kelvišarjem iz Gorenjske velika razlika. »Ko je leta 2005 moj odvetnik na sodišče sporočil, da se pravi dolžnik piše drugače kot jaz, so sporočili, da nisem več v postopku. A vse skupaj je trajalo nekaj mesecev in izgubil sem kar nekaj živcev. Povrnjenih sem dobil 3000 tolarjev, nihče pa se mi za neljubo napako ni opravičil,« se Bogdan spominja dogodkov izpred osmih let in pol.

In, kot rečeno, se je Klevišarju letos zgodovina ponovila, le da je tokrat imel njegov »soimenjak« dve podjetji, ki pa sta bili pravnomočno izbrisani iz sodnega registra pred štirimi oz. petimi leti, za sabo pa je pustil dolgove na SKB. »In spet so jih naprtili meni. Ko so mi leta 2005 blokirali osebni račun, zaradi česar sem si moral izposoditi denar, da sem lahko preživel družino, mi vsaj niso odtegnili denarja z računa, ker sklep še ni bil pravnomočen. Zdaj pa sem dobil sklep o izvršbi, ki ga je izdalo Okrajno sodišče v Ljubljani in je bil pravnomočen že 24. julija 2012. Namesto da bi se potrudili in poiskali pravega dolžnika iz Gorenjske, so zbrali vse podatke o meni in mi marca za povračilo dolga že odtegnili tretjino osnovne plače, v zemljiški knjigi pa imam zaznambo sklepa o izvršbi na dveh parcelah, katerih lastnik sem do ene polovice,«pravi Klevišar, ki je moral za to, da je dokazal, da nikomur ničesar ne dolguje, najeti celo odvetnika.

Kaj delajo slovenska sodišča?!

In kako se je napaka lahko zgodila? Na Višjem sodišču v Ljubljani so nam povedali: »Na podlagi dokumentacije lahko nedvomno ugotovimo le, da se je napaka pripetila na strani upnika, ki ni preveril podatkov o dolžniku, preden je vložil predlog za izvršbo.«

Upravičeno se lahko vprašamo, kakšna je potem vloga sodišča, če mu ni uspelo ugotoviti, da je dovolilo izvršbo nad osebo, ki ima drugačen priimek, drugačen naslov, drugačno davčno številko, drugačen EMŠO in drugačen datum rojstva kot resnični dolžnik. Vse to so namreč podatki, ki jih mora upnik dostaviti sodišču, če želi doseči izvršbo. A očitno je nekdo na sodišču v Črnomlju papirje le »poštempljal« in preložil z enega kupa na drugega, ni pa preveril podatkov o istovetnosti. Zakaj se je zgodila tako huda napaka, sodišča sama niso ugotavljala, zaradi škode, storjene Bogdanu Klevišarju, pa se niso opravičili niti pri banki SKB.