Šport

Slovenski kajakaši v Deep Creeku že v nizkem startu

STA/ mv
14. 9. 2014, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenska reprezentanca slalomistov na divjih vodah je že skoraj dva tedna na prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva v ameriškem Deep Creeku. Kajakaši in kanuisti so se zdaj s progo že dodobra seznanili, le še nekaj dni treninga pa jih loči do začetka tekmovanja, ki se bo s kvalifikacijami začelo v četrtek.

Reuters

Med kanuisti bodo slovenske barve branili Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, pri kajakaših Martin Albreht, Simon Brus in Janoš Peterlin, pri kajakašicah Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak ter dvojec Božič/Sašo Taljat.

Prav slednja dva kanuista sta v letošnji sezoni blestela v dvojcu, sama pa že nestrpno čakata na začetek tekmovanj. "Kar se tiče življenja v ZDA, nama ne manjka čisto nič. Bivamo v veliki hiši na ameriški način, obkroža nas lepa narava, dobra družba ... Pogrešava samo domačo hrano, ki se res ne mora primerjati s tukajšnjo. Na vodi zaenkrat prav tako nimava večjih težav in upava, da bo šlo tako tudi naprej. Do začetka zadnjega dejanja letošnje sezone je še nekaj dni, kjer bova pazila predvsem na utrujenost ter dober občutek, ki ga morava prenesti v tekmovalni del," sta iz ZDA sporočila Taljat in Božič.

Z dosedanjim potekom priprav v ZDA je predvsem zadovoljen njun trener Dejan Testen, ki ni našel slabe besede za pogoje in dosedanje bivanje čez lužo. "Prišli smo nekaj prej, da se privadimo na razmere, časovno razliko, naredimo trening in pademo v ritem. Vse je v redu, težav ni. Teh je bilo sicer na začetku nekaj na progi, ker je specifična, tako da smo potrebovali nekaj dni, da smo se navadili. Ta teden smo naredili nekaj treningov z Angleži, da vidimo, kje smo. Vreme je bilo dobro na začetku, zdaj imamo dež in mraz," je povedal Testen, ki je poudaril, da je na tekmovališču že veliko ekip, zato so tudi treningi razporejeni po točno določenem urniku.

Ekipa živi povsem blizu proge, ki je nekoliko drugačna kot običajno. "Voda se nekako drugače zliva, zato je proga nekoliko specifična, predvsem pri vstopih iz protitokov tokov v tok je treba paziti, a so se fantje že navadili. Sicer se še ne ve, kdo bo progo postavil, najverjetneje en domačin in en predstavnik ICF, a že vemo, da jo bo treba fizično oddelati, predvsem proti koncu," je še povedal Testen.

Tudi ostali reprezentanti so se na brzice proge v Deep Creeku v zvezni državi Maryland, približno 260 kilometrov od Washingtona, dodobra navadili, prireditelji pa so prav tako poskrbeli, da je za najboljše divjevodaše pri njih poskrbljeno na visoki ravni. Kot je pri Američanih že v navadi, poteka vse brezhibno in v presežkih, organizatorji napovedujejo tudi veličastno slovesnost ob odprtju.

Prizorišče v Deep Creeku je novo v koledarju velikih tekmovanj, tako da slalomisti s samim prizoriščem še nimajo veliko izkušenj. Progo, ki je skupno dolga 580 metrov, od tega je za slalom na voljo 300 metrov, vodo pa po progi potiskajo tri črpalke, so zgradili leta 2007 za 24 milijonov dolarjev (toliko je stal celoten center ob progi s slednjo vred), tudi zaradi neznank so ekipe na prizorišče odpotovale veliko prej. Časovno bo proga na SP kar dolga, odločali bosta kondicijska pripravljenost in vzdržljivost. Nekoliko večje bodo tudi razdalje med vratci, kar bi znalo ustrezati tudi slovenskim članom ekipe.