Šport

Meglič se je odločil raje zastopati Azerbajdžan

STA/MJ.
12. 3. 2014, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kajakaš Jure Meglič bo z letošnjo sezono začel zastopati barve Azerbajdžana, ki si je že dalj časa prizadeval v svoje vrste pridobiti odličnega tekmovalca in začeti razvijati ta šport tudi v svojem okolju. Meglič je o prestopu razmišljal nekaj časa, a se nato zanj odločil predvsem zaradi želje po nastopu na olimpijskih igrah.

Reuters
Slika je simbolična.

"Predsedstvo je bilo enotno, tako da se je glede na okoliščine odločilo, da Juretu Megliču da soglasje za prestop v Azerbajdžan. Strinjali smo se, da je Jure s svojimi preteklimi uspehi veliko prispeval Kajakaški zvezi Slovenije (KZS). Njegov prestop sicer veliko pomeni tudi za globalni kajak, saj bo zastopal državo, ki v kajakaštvu še nima tradicije, ima pa finančna sredstva za podporo športu. Na prestop je pozitivno gledala tudi Mednarodna kajakaška zveza (ICF), ki je brez težav potrdila njegovo prošnjo," je o prestopu dobitnika posamičnih kolajn s svetovnega prvenstva v Tacnu in evropskega prvenstva v Bratislavi povedal predsednik KZS Bojan Žmavc.

Selekcija za olimpijske ekipe, kjer posamezno državo lahko zastopa le en tekmovalec, je namreč huda, tako da se je dobitnik kolajn z največjih tekmovanj odločil za prestop v drugo ekipo. Kajakaška zveza Slovenije je na predsedstvu sklenila, da mu želje po nastopu za drugo državo ne bo ovirala, čeprav je Jure Meglič eden izmed najboljših slovenskih kajakašev v zgodovini in je s svojimi uspehi pomembno prispeval k slovenskemu kajakaštvu, so danes sporočili s KZS.

Meglič bo sicer sodeloval s Fedjo Marušičem, pa tudi dosedanjim klubskim trenerjem Miho Terdičem, zimske priprave pa je opravil na Pokljuki in v Al Ainu skupaj s kolegi iz slovenske ekipe. Pri meritvah pa mu bo na pomoč priskočil tudi Janez Vodičar.

Prestop Jureta Megliča ni osamljen primer v zadnjem času. Že z lansko sezono sta za ameriško ekipo začela nastopati slalomista Francoz Fabien Lefevre in Slovakinja Dana Mann, letos pa si je mesto v drugih državah zagotovilo še 29 drugih tekmovalcev v različnih kajakaških disciplinah, nekaj jih še čaka soglasje ICF, madžarskima tekmovalcema v sprintu na mirnih vodah Tamari Csipes in Gellertu Gintliju pa so prestop zavrnili, ob tem še navajajo na KZS.