Šport

Konec tedna vsi v Planico!

STA/M.J.
23. 1. 2014, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Konec tedna bo slovenska Meka nordijskega smučanja Planica gostila tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske, ki sta bili pred časom zaradi pomanjkanja snega in pretoplega vremena iz Ljubnega ob Savinji prestavljeni v dolino pod Poncami. Predsednik organizacijskega odbora Ljubno Rajko Pintar tudi v Planici obljublja spektakel.

Kratermedia Agency

Ker vreme prirediteljem smučarskih tekem letos ni naklonjeno, organizatorjem tekme na Ljubnem je dež pobral še tisti sneg, ki so ga pripravili za tekmo, se je organizacijski komite Ljubno odločil, da bo tekmo prestavil na Gorenjsko.

Tekme na Ljubnem v smučarskem svetu slovijo - najprej so bile to sedem let tekme celinskega pokala, dvakrat doslej pa tudi že na najvišji ravni - kot najboljše preizkušnje v mednarodni karavani tako z organizacijskega vidika kot z vidika obiska in samega vzdušja, prireditelji pa obljubljajo, da tudi na nadomestnem prizorišču v Planici ne bo nič drugače.

Tekmo z veseljem pričakujejo tudi smučarske skakalke, ki so skakalnice v Planici vajene, saj na njej veliko trenirajo. "Mislim, da ni nobene ovire glede tega, na kateri skakalnici bo tekma. Planica je nekako mondena in ima v smučarskih skokih res visoko mesto, po drugi strani pa je bila tekma na Ljubnem nekaj posebnega, saj so se organizatorji vedno potrudili, da so ustvarili domačnost, ki so jo vsa dekleta nosila s seboj in se vedno rada vračala. A glede na to, da letos zime skoraj ni, se ni dalo drugače," je o spremembi prizorišča dejal glavni trener reprezentance Jože Berčič.

"V bistvu je še sreča, da sta v Planici obe napravi pokriti s snegom in da ima dolina pod Poncami neko posebno klimo, saj daleč naokoli ni nobene skakalnice, ki bi bila pod snegom, 120-metrske pa sploh ne," je dodal Berčič, ki upa, da bodo njegove varovanke konec tedna nastopile sproščeno in uživale v skokih. Potihoma pa si želi, da se bodo ekipi končno to sezono nasmehnile tudi stopničke.

Skakalka Špela Rogelj, ki ima na Ljubnem vedno kopico navijačev, jih je še pravočasno poslala v dolino pod Ponce. "Zemljevida jim sicer nisem narisala, a voznik ve, kam mora peljati, tako da se ne bo zmotil in jih odpeljal v Ljubno. Za zdaj se še kar nabirajo; dva avtobusa navijačev sta že pripravljena, mogoče bo še tretji. Upam," je v smehu povedala Rogljeva in o novem prizorišču povedala: "Razlika je, saj je Ljubno malo manjša skakalnica in malo manjši prostor, tako da je bilo vzdušje, ki so ga pripravili gledalci, res izjemno. A tekma je tekma, pripravljene smo dobro in upam, da bomo to tudi pokazale."

Tudi Katja Požun, v minulih zimah najboljša slovenska skakalka, že komaj čaka na nastop pred domačimi navijači. "Všeč mi je bilo, da smo tekme v Zau izpustili in se lahko v miru pripravljali v Planici, saj moja forma ni bila takšna, kot bi si želela. Po eni strani mi je tudi všeč, da je tekma iz Ljubnega prestavljena v Planico, ker smo le imele tu veliko treningov in mi je skakalnica res domača. V Ljubnem namreč zaradi pomanjkanja snega nismo imeli priložnosti za trening. Forma se vzpenja, skoki so vse bolj tehnično pravilni, tako da že komaj čakam na vikend," je dejala Požunova.

Poleg nje in Rogljeve bodo v Planici, kjer je za nastop prijavljenih 55 tekmovalk iz 13 držav, nastopile še Maja Vtič, Urša Bogataj, Anja Tepeš, Barbara Klinec, Eva Logar in Anja Javoršek.

Tekmovalni program se bo začel že v petek, ko bo ob 12. uri najprej uradni trening, nato pa ob 14. še kvalifikacije. Obe tekmi svetovnega pokala - tako sobotna kot nedeljska - se bosta pod Poncami začeli ob 14. uri.