Zvezde

Tom Cruise za las ušel smrti

Irena Pirman / Lady
2. 2. 2015, 08.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tom Cruise je le za las ušel enemu najbolj zlih serijskih morilcev na svetu, razkrivajo dosjeji, ki jih je britanska tajna policija skrivala dve desetletji. Na zvezdnika je prežal sprevrženi Colin Ireland z vzdevkom Morilec gejev, ker je imel na muhi homoseksualce.

Profimedia

Tom mu je padel v oči v njegovem najljubšem baru v londonskem West Endu, v katerega je Tom zašel čisto po naključju. V tistem času je Ireland že zadavil pet moških. Vse je pobral v istem baru in jih umoril v treh mesecih.

Detektivi Scotland Yarda so skrivne dosjeje odprli šele nekaj let po Irelandovi smrti. V izjavah, spisanih na roko, je Ireland trdil, da je Toma v baru videl leta 1993, ko je imel 31 let in je bil (srečno) poročen z Nicole Kidman. Približal se mu je z namenom, da ga ubije. Čeprav ni znano, zakaj, je Tom v naglici odšel iz bara in tako ušel smrti.

Ireland, ki so mu rekli tudi Jack the Gripper, se je za novo leto 1993 odločil, da bo postal serijski morilec. Izdajal se je za homoseksualca, žrtve prepričal, da so ga odpeljale k sebi domov, jih tam okrutno mučil in se šel z njimi pošastne spolne igrice. Njegova prva žrtev je bil marca 45-letni gledališki režiser Peter Walker. Ker je bil vnet bralec kriminalk in priročnikov FBI, je dobro počistil prizorišče zločina in s truplom ostal do jutra, ker ni želel, da bi komu padel v oči, če bi stanovanje zapustil sredi noči. Brezposelni klatež, ki je bil takrat star 39 let, je vzel tudi Walkerjeve kreditne kartice. Ta vzorec je ponovil pri naslednjih žrtvah.

Maja in junija je ubil še tri moške, tudi 35-letnega sina ameriškega kongresnika. Policiji je pozneje povedal: »Nisem se mogel ustaviti. V meni se je nabiralo in bilo je skoraj tako, kot bi bil na vlakcu smrti za ubijanje.« Pred umorom pete žrtve je štirikrat poklical policijo in jih vprašal, zakaj niso povezali prejšnjih štirih umorov, in trdil, da je odgovoren za vse. Končno so ga ujeli, ko ga je varnostna kamera posnela s peto žrtvijo, njegovi prstni odtisi pa so se ujemali z odtisi, ki so jih našli na prizorišču zločina.

Ireland je priznal, da je mučil in umoril vseh pet moških, ker so bili homoseksualci. V zaporu je umoril še sojetnika, ker je izvedel, da je pedofil. Leta 2012 je naravne smrti umrl v zaporu. Na vprašanje, zakaj je vzel na muho homoseksualce, je odvrnil: »Držali so jezik za zobmi in policiji ne povedo določenih stvari.«