Zarja

So vrtnice užitne ali strupene?

S.L.
25. 4. 2015, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kmalu bodo na našem vrtu zacvetele vrtnice. Eni pravijo, da so njihovi cvetovi užitni in zdravilni. V vrtnariji pa sem na sadikah prebrala, da niso za uživanje. Ali obstajajo užitne in neužitne vrtnice? Katere so užitne in kako naj jih uporabim? Renata S.

Arhiv Svet24

Vrtnice imenujejo kraljice med rožami, in to ni le poetično izražanje. Njihov sloves temelji na moči njihovega eteričnega olja, ki ima najvišje izmerjeno valovanje med testiranimi rastlinami – eterično olje damaščanske vrtnice doseže neverjetnih 320 MHz! Normalno valovanje zdravih celic je od tri- do štirikrat nižje, kar pomeni, da naše celice, ko se jih dotakne milina vrtnice, zatrepetajo in se predramijo.

Kaj lahko počnemo z vrtnicami 

Ko bodo vrtnicemaja in junija zacvetele, jih najprej dodajte v solate! 

Sveže liste vrtnic lahko maceriramo v medu in nato uživamo po žličkah za umirjanje vnetega grla in žrela. Lahko jih zmiksamo s sladkorjem in mešanico dodajamo v jogurte, kreme ali sladice. V orientalski kuhinji težko najdete jed, v katero ne dodajajo vrtnične vode. 
Francozi jih kandirajo, v Iranu pa lahko dobite celo sladoled z okusom po vrtnicah. Z vrtnično vodo lahko aromatizirate pikantne jedi, zelo dobro se prileže riževim jedem. Poleg kočarljivemu okusu vrtnice prispevajo k temu, da jedi manj dvigujejo sladkor v krvi (zavirajo absorpcijo ogljikovih hidratov iz tankega črevesa), in v telesu učinkujejo kot antioksidant. 
Tudi čaj je preprosto pripraviti. Če želite uživati v aromi in milini brez grenkih primesi, prelijte vrtnične cvetove z vodo ki je ogreta na 80 stopinj. Če jih boste poparili, bo čaj bolj trpek in grenek. Upam, da boste začutili, kako vas vrtnični čaj poboža od znotraj ter v hipu umiri. 
Posušene cvetove lahko skuhate tudi v vinu, ga precedite in pijete po požirkih. Preverjeno krepčilno! 
Če boste imeli dovolj vrtnic, lahko skuhate več takšnega čaja in ga uporabite kot dodatek h kopeli ali za namakanje nog. Premalo prostora imam, da bi vam opisala krasen občutek lahkosti, ki nas prevzame, potem ko stopalom privoščimo 20 minut takšne kopeli. 
Če vaših vrtnic ne bo dovolj, poiščite vrtnične čaje, hidrolate in eterična olja iz ekološke pridelave.

V številnih kulturah uporabljajo vrtnice v neštetih oblikah. Iz njih delajo marmelado, žele, z vrtnično vodo pripravljajo jedi, eterično olje uporabljajo v aromaterapiji, kozmetiki in za odišavljenje prostora.

V številnih delih sveta jo spoštujejo kot univerzalno zdravilo. Eterično olje vrtnice zavira vnetja in sprošča krče. Potrjeno je, da učinkuje proti strupom, virusom in bakterijam, zato se tudi uporablja pri neštetih težavah (in bi nam tudi danes prav prišlo). Zanimivo je, da vrtnica učinkuje tako močno protivnetno, da njeno olje ali hidrolat pomagata znižati visoko vročino.
Ob tem ima vrtnica veliko očiščevalnih moči – zato so z njo čistili rane, ki se težko celijo, jetra, oči, jo uporabljali pri vaginalnih težavah in podobno. Čaj pomaga tudi pri čiščenju ledvic.

Vrtnice učinkujejo adstrigentno. Zato ustavljajo krvavitve, zategujejo kožo, izboljšujejo praznjenje žolčnika in delovanje prebavil. Zanimivo je tudi, da vrtnica vsebuje veliko kalija, zato uravnava pH v krvi in tako zmanjšuje zakisanost, ki ustvarja podlago za razvoj različnih mikrobov. Iz enakega razloga vam priporočam kopeli za noge z vrtničnim čajem ali hidrolatom (rožna voda), ki so dobre za premagovanje zoprnih kvasovk med prsti.

Vrtnica zelo vpliva tudi na naš hormonski sistem in počutje. Francoski aromaterapevti – v Franciji je aromaterapija resna veda, ki je priznana kot sestavni del uradne medicine – eterično olje vrtnice z uspehom uporabljajo pri najtežjih oblikah depresije. Še tako otrdelemu srcu vrtnice vrnejo dih življenja in potegnejo človeka iz teme.

Tudi vrtnični med in čaj iz vrtničnih cvetov učinkujeta pomirjujoče ter antidepresivno.

V času, ko so naši hormoni zaradi vseh hormonskih motilcev čedalje bolj zmešani, je dobro vedeti, da vrtnica lahko tudi na tem področju naredi red. Vrtnice pomagajo blažiti vročične valove, težave z menstruacijo in poporodno depresijo.

Vrtnice proti HIV in demenci!

Današnja znanost potrjuje srednjeveško prepričanje, da lahko vrtnica pozdravi neštete bolezni. Znanstveniki so potrdili, da je v treh oblikah (eterično olje, absolut ali hidrolat) učinkovita celo pri virusu HIV in številnih bakterijah, med katerimi so celo odporne proti sinteznim antibiotikom. (Več o tem preberite v knjigi Ščepec védenja).

Alkoholni izvleček je močan analgetik in po ugotovitvah japonskih znanstvenikov celo obnavlja poškodovano živčevje in možgane ter blaži simptome demence.

Kot vidite, vrtnice zmorejo veliko. Če smo natančnejši – vse to so včasih zmogle. Potem je, tako kot v vsaki sodobni zgodbi, prišel denar. Naravne oblike vrtnic za nas niso bile več dovolj dobre, žlahtnitelji so začeli tekmovati, kateri bo ustvaril lepšo, odpornejšo, z večjimi cvetovi. Še znanstveniki, ki se ukvarjajo z genskimi manipulacijami, sanjajo o tem, da bi naredili modre vrtnice. Očitno nam le še to manjka ...

Ali jih smete uživati?

Znak, ki odsvetuje uživanje, je na sadikah verjetno zato, ker so danes vrtnice tako močno obdelane z »zaščitnimi sredstvi«. V vsakem primeru velja, da so užitne in zdravilne le vrtnice, ki imajo izrazit vonj in niso škropljene! Ta pogoj v praksi izpolnjujejo le stare sorte in različne vrste šipkov. Seveda morajo rasti v naravni, čisti zemlji in ne v substratih, za katere ne veste, kako in kje so bili pridobljeni.

Če imate takšno vrtnico, jo lahko začnete uporabljati. Če vaše niso takšne, je bolje, da kakšno staro in trpežno poiščete na vrtovih sosedov kot v vrtnarijah.

Kaj uporabimo in kdaj obiramo?

Najbolj uporabni so popki (pri drobnocvetnih sortah jih je mogoče lepo posušiti), cvetni lističi, šipek in njegova semena.

Popke in cvetne lističe trgamo po setvenem koledarju le na dan za cvet, kar pomeni takrat, ko najbolj dišijo. Če se zgodi, da vrtnice takrat ne dišijo, čeprav bi po setvenem koledarju morale, raje verjemite svojim čutilom in počakajte, da vam z vonjem dokažejo, da je v njih dovolj eteričnega olja. Tudi ura pobiranja je zelo pomembna. Če jih boste nabirali zgodaj zjutraj (do 6. ure), bo v njih trikrat več eteričnega olja, kot če to storite opoldne.

Dragoceno šipkovo olje

Plod vrtnice – šipek pobiramo po prvi slani, ko je v njem največ zdravilnih učinkovin.

Če ga imamo veliko in če imamo tudi stiskalnico za olje, lahko iz šipkovih semen stisnemo olje, ki je zelo dragoceno za nego kože. Vsebuje zelo visok delež dveh najkoristnejših maščobnih kislin GLA (44–50 odstotkov) in ALA (30–35 odstotkov). Vsebuje tudi retinojsko kislino, ki je biološko aktivna oblika vitamina A. To olje bi lahko uživali tudi z žlico. Zaradi visoke cene pa ga za zdaj bolj uporabljajo kot sestavino v kozmetičnih izdelkih proti gubicam, brazgotinam, dermatitisu, luskavici ter pri suhi in razpokani koži. V zadnjem času je bilo narejenih tudi nekaj študij, ki dokazujejo blagodejne učinke tega olja pri odpravljanju hiperpigmentacije.