Zarja

Zakaj moramo jesti dodatno osladkano sadje?

Tina Horvat
21. 3. 2015, 19.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Že od otroštva nas učijo, kako zdravo je sadje. V naši prehrani bi ga moralo biti čim več, saj ob pomanjkanju vitaminov telo hitro izgubi odpornost in lahko zbolimo. A prav to, da sadje velja za zdravo, vešče izkoriščajo proizvajalci živilskih izdelkov.

Wikipedia
Sušene brusnice – sladkorna bomba!
100 g svežih brusnic vsebuje od 15  do 30 kalorij, posušenih pa lahko celo več kot 300! Suhe brusnice so prava sladkorna bomba, saj lahko kupite pripravljene suhe brusnice, ki vsebujejo kar 71 g sladkorja na 100 g izdelka.

Sadnim izdelkom, ki veljajo za zdrave, dodajajo včasih kar neverjetne količine sladkorja, ojačevalnikov okusa, arom, barvil, konzervansov, sredstev za zgostitev … Menda imamo potrošniki raje bolj okusne, mazave, barvite in dišeče izdelke. A kdor želi v tej obsežni ponudbi ohraniti zdravo pamet, se mora temu »pocukranemu« nezdravemu trendu upreti in si začeti sam pripravljati resnično zdrave obroke.

Sušeno sadje, ki ni samo sušeno …

Suho sadje velja za zdravo, saj vsebuje vlaknine, vitamine in minerale. Predvsem odlično vpliva na prebavo. Pogosto s suhim sadjem tudi nadomestimo bolj sladka živila in pri tem mislimo, kako prav smo naredili. Kadar jemo suho sadje, pač mislimo, da gre za – preprosto – posušeno sveže sadje. A žal ni tako! Če sadje sušite doma, je v redu, če ga kupite, z njim dobite tudi obilico drugih, nezdravih snovi, ki jih dodajajo za boljši okus in lepši videz. Kupljeno suho sadje je večinoma žveplano in vsebuje konzervans kalijev sorbat, ki zelo neugodno vpliva na črevesje. Zaradi arome in tudi daljše obstojnosti dodajajo še sladkor, čeprav je sadje že samo sladko. Tako lahko kupljeno suho sadje vsebuje celo več kot polovico sladkorja, ob tem, da je  srednja priporočena vrednost sladkorja od 5 do 15 gramov na 100 gramov. Posušeni ananasovi koščki vsebujejo 53 g sladkorja, mešano suho sadje več kot 60 g, sadni prigrizki z mešanico črnega ribeza in jabolka celo 68 g sladkorja. Da o sušenih brusnicah z več kot 300 kalorijami in 71 g sladkorja na 100 g ne govorimo!  Sušene banane oziroma bananin čips pa so ne samo sladke,  temveč tudi mastne. Sveža banana ima 90 kalorij in 0,3 g maščob, bananin čips pa zaradi cvrenja v olju kar 150 kalorij in 10 g maščob!

Mnogo ljudi je tudi presenečenih ob visokih kaloričnih vrednostih suhega sadja. Sto gramov svežega sadja vsebuje okoli 50 kalorij, enaka količina posušenega pa v nekaterih primerih tudi do 300 kalorij. Seveda je v teži svežega sadja skoraj 80 odstotkov vode, ki pri sušenju izhlapi, vendar pa vlaknine in hranljive snovi ostanejo, ob tem, da nekatero sušeno sadje zaradi okusa še namakajo v osladkani tekočini!

NASVET: Suho sadje je zdravo samo, če si ga sušite sami. Če te možnosti nimate, z uživanjem ne pretiravajte, sploh ne ob dieti in težavah s prebavo. Zavedajte se, da so svetlo oranžne marelice, živo rdeče brusnice, svetli in bleščeči jabolčni krhlji ter slastne in mehke suhe slive tako okusni in lepe barve, ker je tako hotel proizvajalec in ne ker so taki po naravi. V osnovi so veliko bolj zdrave trde in nič kaj lepe suhe slive brez dodatkov, temno rjave marelice ter porjaveli jabolčni krhlji, kakršne so poznali v časih naših babic.

Presladki kosmiči

Žitni kosmiči so za marsikoga pojem zdrave prehrane. Mnogi so močan zajtrk z jajci in suhimi mesninami zamenjali za »zdrava« žita. Če jim dodamo še malo suhega sadja, recimo rozin,  naj bi dobili polnovreden obrok, ki vsebuje veliko vitaminov, mineralov  in vlaknin ter malo kalorij. Vendar to velja samo za neobdelana žita v zrnju in za domače pripravke. V vsaki žlici kupljenega pripravljenega mislija ali drugih žitnih kosmičev se skriva ogromno kalorij predvsem zaradi neverjetno velikih količin dodanega sladkorja in sadnih arom. Še posebej kalorična so hrustljava žita, saj se hrustljavost dobi s cvrenjem oziroma praženjem na olju. Z enim obrokom mislija lahko zaužijete kar 500 kalorij, to je skoraj četrtina priporočenih zaužitih kalorij  na dan ali skoraj polovica za manj aktivne ali tiste, ki so na dieti. Med številnimi izdelki na trgovskih policah boste težko našli pripravljeno mešanico kosmičev, ki bi vsebovala vsaj srednjo, če ne že majhno vrednost sladkorja. To velja tudi za izdelke, na katerih piše »lahko«.

NASVET: Kdor bi rad jedel zdrava žita, naj ne kupuje pripravljenih in hrustljavih izdelkov, ampak naj si iz posebej kupljenih kosmičev sam pripravi svojo mešanico. Če se vam ne ljubi ukvarjati s pripravo, vsaj izberite tiste, ki vsebujejo malo ali srednje veliko sladkorja. Po priporočilih ZPS pomeni malo sladkorja do 5 g na 100 g izdelka, srednja vrednost pa je od 5 do 15 g sladkorja na 100 g izdelka.

Sadni jogurti in skute – malo sadja, veliko sladkorja

V prepričanju, da posegamo po zdravju, marsikdo rad je sadne jogurte, skute in druge pripravke. A tudi pri teh živilih so proizvajalci do izjemnih okusov prišli tako, da so bolj kot na dodano sadje stavili na umetne arome, ojačevalnike okusov in – spet – na sladkor. Pravega sadja je v vseh teh izdelkih bolj malo. Večinoma vsebujejo od 10 do 15 g sladkorja na 100 g in ker  po navadi pojemo 2 dl jogurta, to pomeni od 20 do 30 g sladkorja, kar je okoli šest žlic! Z enim samim sadnim jogurtom torej zaužijemo več kot polovico varne oziroma priporočljive dnevne količine sladkorja. Vendar pa sadnim jogurtom ne dodajajo samo sladkorja, temveč tudi modificiran škrob, barvila, arome, sadni sirup in sredstva za zgostitev. Slednje menda tudi zato, ker kupci ne maramo jogurtov, iz katerih se izloča sirotka.

NASVET: Če res želimo dober in zdrav sadni jogurt ali skuto, si ga pripravimo sami, in sicer navadni jogurt ali pusto skuto zmešamo s koščki svežega sadja.

Sadne ploščice in prigrizki

Tudi energijske sadne ploščice in sadni prigrizki so na začetku veljali za zdrav prigrizek. Kako ne bi, saj vsebujejo sadje in žita. A kdor se malo bolj poglobi v sestavo sadnih energijskih ploščic, bo kmalu razočaran. Sadja vsebujejo bolj malo, več, veliko preveč je dodanega sladkorja. Ena energijska ploščica lahko vsebuje tudi 500 kalorij, kolikor naj bi jih –  ob zdravi, uravnoteženi prehrani –vseboval en obrok, na primer kosilo ali večerja. A v enem običajnem obroku bi morali zaužiti uravnotežene sestavine, z energijsko ploščico pa zaužijemo samo sladkor! In mnogo ojačevalnikov okusa, umetnih arom, sredstev za zgostitev.

NASVET: Zdrave energijske ploščice v resnici ne obstajajo, zato bodite previdni pri količinah.