Diši po snegu

Ste opustili vsakršno upanje, da bo za božič sneg pobelil breg? Nikar!

J.P.
16. 12. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Konec tedna bi nas lahko pričakalo več kot dobrodošlo presenečenje.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V Primorju bo vremenski vpliv po večini ugoden, drugod bodo pri vremensko najbolj občutljivih možne manjše vremensko pogojene težave, moteno bo tudi njihovo spanje. Priporočena je večja previdnost.

Danes bo na Primorskem precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja, drugod bo večinoma oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 3, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.

Jutri bo na Primorskem dokaj jasno, v jutranjih urah bo še pihala šibka burja. Sončno bo tudi v višjih legah, po kotlinah pa se bo večji del dneva zadrževala megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do -9, ob morju malo nad 0, najvišje dnevne pa od 5 do 9, v krajih, kjer se bo megla obdržala dlje časa, pa do 3 stopinje Celzija.

Danes bo ob severnem Jadranu ter v sosednjih krajih Italije precej jasno. Drugod bo po nižinah večinoma megla in nizka oblačnost. Jutri bo ob severnem Jadranu ter v sosednjih krajih Italije precej jasno. Drugod bo po nižinah večinoma megla in nizka oblačnost.

Ciklon, ki se bo v ponedeljke čez Sredozemlje južno od naših krajev premikal proti vzhodu, bo prinesel nekaj padavin, morda celo snega, a zgolj v Bosno in Hercegovino, morda tudi v Srbijo in Hrvaško. 

Konec tedna padavine, morda celo sneg

Naslednji teden lahko vsaj v prvi polovici pričakujemo podobno vreme, kot smo ga uživali do zdaj, torej suho, stabilno vreme. Druga polovica pa bi lahko bila bolj vetrovna, pričakovati gre tudi več oblačnosti. Po besedah dežurnega vremenoslovca Agencije RS za okolje Jureta Cedilnika pa bi nas lahko proti koncu tedna razveselila tudi kakšna pošiljka snega, čeprav skromna, kot kaže trenutno.

Torej obstaja možnost, da bomo imeli bel božič? »Ja, zaenkrat kaže, da ja,« je dejal Cedilnik. Vendar pa je temu hitro dodal, da na vreme pač ni pametno računati.

Ciklon, ki se bo v ponedeljek čez Sredozemlje proti vzhodu premikal južno od naših krajev, bo prinesel nekaj padavin, morda celo snega, a zgolj v Bosno in Hercegovino, morda tudi v Srbijo in Hrvaško. Mi si lahko od njega obetamo le malo več oblačnosti in vetra, je še povedal Cedilnik.

Arso

Napoved ravni onesnaženosti z delci PM10

Vremenoslovci danes v celinskem delu Slovenije pričakujejo zmerno onesnaženost zraka z delci PM10, na Primorskem nizko. Primorci se tako lahko dejavnosti na prostem lotevajo brez omejitev, kar pa ne velja za osrednjo Slovenijo. Vremenoslovci prebivalcem tega predela, ki jih mučijo bolezni pljuč in srca, priporočajo, naj razmislijo o zmanjšanju fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem. Priporočilo za splošno populacijo ne velja.