Akcija zbiranja

Z zamaški bodo pomagali starejšim

pk
16. 12. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dijaki in študenti bodo na Idrijskem pomagali kidati sneg, kositi travo in zlagati drva.

Facebook
Na levi je Teja Simonič (služba za Pomoč družini na domu), poleg nje Tanja Tominec (idrijski Rdeči križ) in Melita Gantar (predsednica KS Idrija).

V skladu že nekaj denarja
Na Barbarinem sejmu Krajevna skupnost Idrija ni zaračunavala najemnin za stojnice. Uporabnike le teh je pozvala, naj denar za ta namen raje darujejo v sklad nove akcije. 

Območno združenje Rdečega križa Idrija po uspešno zaključeni dobrodelni akciji za Beti Rupnik začenja že novo. »Za Rupnikovo smo zbrali kar 20 ton zamaškov, izkupiček iz tega naslova smo namenili nakupu nožne proteze zanjo. Zaradi dobrega odziva v tej akciji smo začeli razmišljati že o novi, za katero tudi verjamemo, da bo uspela,« je dejala Tanja Tominec, sekretarka idrijskega Rdečega križa.

Mladi za starejše

Novo dobrodelno akcijo začenjajo z novim letom. Na že znanih točkah − v dveh večjih trgovskih središčih v Idriji in Cerknem, v šolah, vrtcih in podjetjih – bodo spet zbirali zamaške. Izkupiček, ki ga bodo zamaški prinesli, bo podprl akcijo, poimenovano XXL-pomoč, katere cilj je pomagati socialno šibkejšim upokojenem pri različnih opravilih.

Facebook
Tanja Tominec verjame, da bodo tudi v novi akciji zbrali ogromno polnih vreč zamaškov.

»Zlaganje drv, košnja trave, pleskanje, kidanje snega, skratka lažja fizična dela, bodo za starejše lahko opravili mladi, dijaki in študenti prek študentskega servisa. Plačali jih bomo s sredstvi, zbranimi s pomočjo zamaškov,« je pojasnila Tominčeva. Akcijo idrijski Rdeči križ Idrija pripravlja skupaj z Domom upokojencev Idrija in njihovo službo za Pomoč družini na domu.

Dragocene izkušnje

XXL-pomoč bo tako pomagala tistim starejšim iz območij občin Idrija in Cerkno, ki še živijo na svojem domu, a nimajo svojcev, da bi jim pomagali pri različnih opravilih, ali nimajo sredstev, da bi si plačali pomoč. Akcija, kot poudarja Tominčeva, izpostavlja tudi medgeneracijsko sodelovanje, še ena pozitivna posledica pa so nove izkušnje, ki jih bodo s tem pridobili mladi.