Vreme

Nenavadno visoke temperature do prvih dni februarja

STA
28. 1. 2016, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Temperature zraka so danes ponekod dosegle dobrih 17 stopinj Celzija, kar je okoli dve stopinji manj od do zdaj izmerjenega rekorda za januar. Na sploh je te dni nenavadno toplo za ta letni čas, saj so temperature za sedem ali osem stopinj višje od povprečja, je povedal dežurni vremenoslovec Brane Gregorčič.

tic
Za januar bi bilo običajno, da bi bila jutranja temperatura nekaj pod ničlo, dnevna pa nekaj nad njo.

Po njegovih besedah je bila do zdaj najvišja temperatura v januarju izmerjena v Črnomlju in je znašala 19,4 stopinj Celzija. Danes so v Črnomlju in ponekod v Prekmurju izmerili nekaj več kot 17 stopinj Celzija, tako da rekord ni bil dosežen, so "pa zdajšnje temperature zelo visoke za ta čas," pravi.

Za januar bi bilo običajno, da bi bila jutranja temperatura nekaj pod ničlo, dnevna pa nekaj nad njo. "Trenutne povprečne temperature pa so za sedem ali osem stopinj višje," pravi.

Kljub temu pa po njegovih besedah povprečna temperatura v januarju ne bo bistveno odstopala od dolgoletnega temperaturnega povprečja v tem mesecu. Razlog je v tem, da smo poleg dveh toplih obdobjih (prvo je bilo okoli 10. januarja, drugo pa te dni), imeli tudi dve hladni obdobji.

Trenutno toplo obdobje bo po besedah Gregorčiča trajalo do prvih dni februarja, nato pa se nakazujejo nekoliko nižje temperature. Februarja lahko po njegovih besedah še vedno pade tudi kaj snega.