Slovenija

Šrotu znižali kazen

STA
28. 1. 2016, 16.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Senat višjih sodnikov je nekdanjemu prvemu možu Pivovarne Laško Bošku Šrotu nekoliko znižalo kazen zaradi financiranja menedžerskega prevzema pivovarne. Šrot tako ostaja v zaporu na Dobu, kjer bo preživel devet let in pol, na svoji spletni strani poroča časnik Večer.

STA
Sodba je pravnomočna.

Šrotov odvetnik Blaž Kovačič Mlinar s sodbo višjih sodnikov še ni seznanjen. Kot je dejal, je zanjo samo slišal, pisnega sklepa pa še ni prejel. Ko ga bo, pa se bo, kot je zatrdil, verjetno odločil za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.

Večer medtem tudi poroča, da naj bi višji sodniki nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja, ki je bil v zadevi na prvi stopnji zaradi pomoči pri zlorabi položaja obsojen na dve leti in šest mesecev zapora, oprostili.

Ljubljansko okrožno sodišče je Šrota pred dobrim letom dni spoznalo za krivega zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema Pivovarne Laško, obsojen je bil na štiri leta in dva meseca zapora, Šrot pa se je na sodbo pritožil.

To je bila zanj že druga dosojena zaporna kazen; na Dobu namreč od lanskega oktobra prestaja skoraj šestletno zaporno kazen v primeru Istrabenz.

Enotno kazen so mu določili pri devetih letih in devetih mesecih, sedaj pa je zaporna kazen tri mesece krajša.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Ta sredstva so šla za poplačilo prevzema pivovarne.