Vreme

Alarm! Kopru grozi ozon!

T.C.
19. 7. 2015, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na merilnem mestu Koper je koncentracija ozona danes presegla opozorilno vrednost. Merilno mesto je glede meritev ozona postavljeno tako, da podatki veljajo za širšo okolico.

Arhiv Svet24

Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo tako visoko koncentracijo ozona še vse popoldne, zvečer pa naj bi padla. Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala.

Arhiv Svet24

Strokovnjaki priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času trajanja previsoke koncentracije.

Na agenciji sicer svetujejo, da ob vročih, jasnih in sončnih dneh, ob katerih so povišane koncentracije ozona, prostore zračimo zjutraj in v delu dopoldneva.

Popoldne ostanimo v zaprtih prostorih, saj so tam koncentracije ozona nižje. Fizičnim aktivnostim na prostem se je treba izogibati. Če že, jih je najbolje izvajati zjutraj, ko so koncentracije ozona nižje. Te so najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. in 19. uro.

Arhiv Svet24