Vreme

Vročina pritiska, najbolj neznosno v Novi Gorici

T.C.
19. 7. 2015, 12.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vročinski val v Sloveniji se bo po napovedih meteorologov danes še stopnjeval, temperature pa bodo dosegle tudi 38 stopinj Celzija. Po podatkih samodejnih postaj, ki jih objavlja Agencija RS za okolje (Arso), so temperature danes ponekod že dopoldne presegle 30 stopinj Celzija. Najbolj vroče je bilo v Novi Gorici, kjer so namerili 34 stopinj Celzija.

Arhiv Svet24

V Kopru in Portorožu so medtem dopoldne namerili 33 stopinj Celzija, v Mariboru, Lendavi in Krškem pa 32. Celo na Babnem Polju, ki je med najhladnejšimi kraji v Sloveniji, se je živo srebro povzpelo že do 30 stopinj, tako kot denimo v Ljubljani.

Arhiv Svet24

Najvišje dnevne temperature bodo danes po napovedih od 32 do 38 stopinj Celzija. Arso opozarja, da bo toplotna obremenitev velika in se bo zaradi nadaljevanja vročinskega vala še stopnjevala.

Arso opozarja tudi na visoke koncentracije ozona, ki lahko predvsem na Primorskem presežejo opozorilno urno vrednost.

Ljudem priporočajo, da ob vročih, jasnih in sončnih dneh, ob katerih so povišane koncentracije ozona, prostore zračijo zjutraj in v delu dopoldneva. Popoldne naj ostanejo v zaprtih prostorih, saj so tam koncentracije ozona nižje.

Arhiv Svet24

Fizičnim aktivnostim na prostem se je treba izogibati. Če že, jih je najbolje izvajati zjutraj, ko so koncentracije ozona nižje.

Na vročino so še zlasti občutljivi starejši in bolniki, pri katerih lahko pride do zdravstvenih zapletov.

Kot je zapisano na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, med zdravstvene težave, ki lahko nastopijo po daljšem obdobju vročine, spadajo kožni izpuščaji, vročinski krči in izčrpanost, kratkotrajna izguba zavesti oz. omedlevica ali celo vročinska kap.

Arhiv Svet24
Najbolj vroče naj bi bilo konec julija in v začetku avgusta.