Svet

Dačić, pravi, da Slovenci Srbijo preveč cenimo

T.C.
19. 7. 2015, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je v pogovoru za srbski Kurir dejal, da so slovenski mediji Srbiji pripisali večji vpliv, kot ga ima. Tako je komentiral ocene nekaterih slovenskih medijev, da Dačić vodi slovensko zunanjo politiko, potem ko se je Ljubljana odločila za odpoved udeležbe Slovenske vojske na paradi v Zagrebu.

Arhiv Svet24

Na vprašanje, ali je Hrvaška jezna, ker vodilne države na omenjeno parado ne bodo poslale svojih vojaških enot, je Dačić odgovoril, da "verjetno je". Kot je dodal, pa se je pri tem prvič zgodilo, da je vendarle prišlo do uravnoteženega odnosa, ki da je bil opazen tudi pri incidentu ob komemoraciji v Potočarih, ko so napadli srbskega premierja Alaksandra Vučića.

Arhiv Svet24

Dačić v soboto zvečer še povedal, da Beograd državam ni pošiljal diplomatskih not v zvezi z udeležbo na paradi v Zagrebu in da ne bo slavil, ker so se odločile odpovedati udeležbo. Bo pa Srbijo užalil vsak, ki se bo udeležil slovesnosti v Zagrebu. Nevihta je bila namreč, kot je dejal, vojaška akcija z grozljivimi posledicami za srbski narod.

Kar zadeva razmere po incidentu v Potočarih, je Dačić dejal, da Srbija ne more prekiniti diplomatskih odnosov z BiH, ampak mora s to državo sodelovati. Po njegovih besedah je Srbija vedno pripravljena sprejemati težke odločitve v interesu miru.

Srbski premier Vučić pa je v pogovoru za beograjsko Politiko menil, da je po nesprejetju resolucije o Srebrenici v ZN v regiji, pa tudi v velikem delu sveta, izginila želja po resnični spravi na območju nekdanje Jugoslavije.

Na vprašanje, kaj pričakuje po ruskem vetu na britanski predlog resolucije o genocidu v Srebrenici, ki je bila za Srbijo nesprejemljiva, ter po dogodku v Potočarih, je Vučić odgovoril, da ima en sam strah: regionalno nestabilnost in politične spore. "Zelo sem zaskrbljen zaradi razmer v BiH," je dejal.

STA