Slovenija

Po novem bo zaklonišč za Slovence manj

T.C.
19. 7. 2015, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zaklonišča osnovne zaščite po novem ne bo treba graditi za vsakih 5000 prebivalcev, ampak za vsakih 10.000, izhaja iz spremembe uredbe o graditvi in vzdrževanju zaklonišč, ki so jo v četrtek sprejeli na vladi. S tem bo gradnja zaklonišč dejansko omejena le na najgosteje poseljena območja.

Arhiv Svet24

Arhiv Svet24

Taka odločitev vlade o spremembi kriterija za ureditvena območja mest in drugih naselij, kjer se morajo pri novogradnjah graditi zaklonišča osnovne zaščite, namreč pomeni bistveno znižanje števila območij, kjer bo gradnja obvezna. Doslej je bilo tovrstnih območij 40, zdaj jih bo 16, izhaja iz sporočila, ki so ga poslali z vlade.

Prav tako se dviguje kriterij za obvezno graditev zaklonišč osnovne zaščite v vzgojno-varstvenih ustanovah. Doslej je gradnja veljala za ustanove z več kot 50 otroki, odslej pa bo za ustanove z več kot 100 otroki. V stavbah, kjer izvajajo redno izobraževanje, se kriterij z več kot 100 dviguje na več kot 200 udeležencev izobraževalnega programa. V stavbah za delo državnih organov se kot kriterij določa 50 zaposlenih.

Na vladi so se za spremembe odločili kljub temu, da so sodobni viri ogrožanja, ki jih opredeljuje tudi resolucija o strategiji nacionalne varnosti, sicer kompleksni, vendar se je ogroženost Slovenije glede neposrednih oboroženih spopadov zmanjšala. Po mnenju vlade spremembe kriterijev ne bodo vplivale na zmanjšanje varnosti za prebivalce. Bodo pa spremembe zmanjšale stroške gradnje objektov, kar bo po mnenju vlade prineslo določene prihranke predvsem lokalnim skupnostim, po oceni vlade milijon evrov letno.

Kot zagotavljajo na vladi, so spremembe uredbe pripravili na podlagi izkustvenih in strokovnih argumentov, ki jih uporablja tudi večina držav članic EU.

Zaklonišča osnovne zaščite so namenjena zaščiti ljudi pred vojnimi in drugimi nevarnostmi. Glede na svojo trdnost so primerna tudi kot zasilno prebivališče neposredno po potresu, ko se tla še niso umirila, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje. Omenjena zaklonišča so zgrajena za sedemdnevno nepretrgano bivanje do 300 ljudi.

V Sloveniji zaklonišča gradimo od leta 1973, zaklonišč osnovne in dopolnilne zaščite pa je po podatkih uprave 2244, večinoma v urbanih središčih. V njih je skupno 348.537 zakloniščnih mest. Seznam zaklonišč je objavljen na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.