Svet

V Ukrajini spet nasilje!

T.C.
19. 7. 2015, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na vzhodu Ukrajine je v minulih dneh znova izbruhnilo nasilje, sprti strani pa zanj obtožujeta druga drugo. V soboto zvečer so ukrajinske vladne sile obstreljevale središče Donecka. Ruski zunanji minister Igor Lavrov pa se je v soboto o razmerah po telefonu pogovarjal s kolegi iz ZDA, Nemčije in Ukrajine.

Reuters

Lavrov je v pogovorih z ukrajinskim in nemškim zunanjim ministrom Pavlom Klimkinom in Frank-Walterjem Steinmaierjem pozval, naj tudi ukrajinska vojska demilitarizira območje vasi Širokine. Kot je zatrdil, so se proruski uporniki že umaknili s tega strateškega območja kakih 10 kilometrov od Mariupola ob Azovskem morju.

Reuters

Ukrajinskega ministra je Lavrov obenem pozval, naj Kijev reši vprašanja, povezana s projektom ustavne reforme v Ukrajini. Ta naj bi v skladu z mirovnim sporazumom iz Minska zagotovila več avtonomije separatističnim regijam na vzhodu države. Moskva je minuli teden projekt, ki ga je predstavil Kijev, označila za parodijo.

V pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem pa je Lavrov opozoril, da bi moral Kijev v pogovore o ustavnih spremembah vključiti tudi predstavnike uporniških regij. Ne morejo kar zaobiti obveznosti, ki jih nalaga sporazum iz Minska, je dejal. Sporazum med drugim predvideva neposredne pogovore med Kijevom, Doneckom in Luganskom.

V nasilju na vzhodu Ukrajine so bili ta konec tedna ubiti trije civilisti in ukrajinski vojak. Ukrajinske sile so v soboto večer obstreljevale središče Donecka, ki je pod nadzorom upornikov, pri čemer je bil ubit civilist. Izstrelki naj bi zadeli tudi bolnišnico, pri čemer je bil ranjen zdravnik.

Reuters