Vreme

Balkan trpi, vročina je neznosna!

T.C.
19. 7. 2015, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Balkanu zadnje dni vlada peklenska vročina, ki tudi danes ne kaže znakov popuščanja. Živo srebro se bo marsikje na Hrvaškem, v Makedoniji in Srbiji povzpelo do 40 stopinj Celzija. Na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini se spopadajo tudi s požari.

meteoalarm.eu

Na Hrvaškem danes za celotno ozemlje države velja rdeč meteorološki alarm zaradi visokih temperatur, ki se bodo ob najtoplejšem delu dneva gibale med 35 in 40 stopinjami Celzija. Meteorologi opozarjajo, da bi lahko padli tudi vročinski rekordi. Že ob 7. uri so v Splitu namerili 30 stopinj Celzija, v roku ene ure pa so enako temperaturo zabeležili tudi nalars pa hitlerter na dubrovniškem letališču.

Arhiv Svet24

Ob vrtoglavih temperaturah se na Hrvaškem ponekod spopadajo tudi s požari. Na območju Trogirja in kraja Prugovo je ponoči zgorelo okoli 370 hektarjev trave, nizkega rastlinja in borovega gozda. Gasilci od zgodnjih jutranjih ur na terenu obvladujejo požare in preprečujejo njihovo širjenje.

Več gozdnih požarov divja tudi v BiH, in sicer v bližini mest Mostar, Čapljina, Stolac in Konjic.

Vročina je udarila tudi v Makedoniji, ki bo naslednje tri dni doživela temperature do 40 stopinj Celzija. Danes naj bi se najvišje temperature gibale do 39 stopinj Celzija. Makedonske oblasti pozivajo prebivalce, naj se zaščitijo pred vročino ter naj se ne izpostavljajo soncu ali opravljajo dejavnosti na prostem med 11. in 17. uro.

Vročinski val ni prizanesel niti Srbiji, kjer se bo živo srebro danes povzpelo do 39 stopinj Celzija. Tudi danes za Srbijo velja rdeč meteorološki alarm.

Arhiv Svet24