Sodražica

Na razstavo poprtnikov, komedijo in do dveh cerkva kar v enem večeru

Zoran Franc
28. 12. 2018, 07.05
Deli članek:

Tokrat smo turista napotili na raziskovanje Sodražice. Občino, ki se skriva na Dolenjskem, je obiskal »stari maček« Turistične patrulje, Pakistanec Kamran.

arhiv
Kamran in žena sta uživala tudi v Mini Zooju.

Kamran v Sloveniji živi že tri leta. Tukaj je ustvaril svoje podjetje, v katerem mu pomaga tudi žena, ki sicer še študira na ekonomski fakulteti. Povesta, da se pri nas dobro počutita, in dodajata, da je Slovenija izjemno majhna, a lepa država, s prijaznimi ljudmi.

Na izlet sta se podala iz Zagreba. »Ja, tam sem prevoz rezerviral prek spletne aplikacije, ki deluje podobno kot Prevozi.org, a dekle, s katero sva bila dogovorjena, ni prišlo po naju. Tako sva ostala brez prevoza do Ljubljane. Najprej nisva vedela, kaj storiti, potem pa sva odšla na avtobusno postajo in kupila vozovnico do Ljubljane. Tako se je najino potovanje v Sodražico precej zavleklo. Prispela sva šele ob 18.35. A tam naju je pričakal gospod Blaž Kovačič, ki je bil v nadaljevanju tudi najin vodič in brez katerega bi bila povsem izgubljena,« pravi Kamran.

osebni arhiv
sodražica ocene.png

Razstava kruha

Blaž ju je toplo sprejel, nato pa ju odpeljal na razstavo tradicionalnih božičnih kruhov, ki jih pripravljajo vaške žene. Tam so prijazne vaške gospe paru opisale, kako pripravljajo kruh in da se vsak hleb kruha od drugih razlikuje. Povedale so jima, da gre za staro tradicijo, ki se je sicer prenašala iz roda v rod, a jim jo je uspelo znova obuditi šele pred tremi leti. Razstava oziroma prireditev, namenjena tej tradiciji, danes traja kar tri dni in se imenuje Poprtnik.

Med razstavo se je Kamranu in ženi pridružil tudi župan občine Sodražica, gospod Blaž Milavec, ju prijazno sprejel ter jima povedal nekaj več o življenju v občini in kulturi. »Bilo je zanimivo videti, kako skrbno je izdelan vsak kruh. Vsak hleb ima svojo obliko in svojo zgodbo,« navdušeno pripoveduje Kamran.

arhiv
Obujajo tradicijo s peko božičnega kruha, imenovega Poprtnk.

V dar dobila Sveto pismo

Po čudoviti razstavi je Blaž par popeljal po čudovito božično okrašenem mestecu, ki so ga krasile smrečice in drugo okrasje. »Prijetno vzdušje je vladalo na uličicah. Blaž naju je popeljal tudi do župnijske cerkve v Sodražici, jo nama razkazal in opisal njeno zgodovino ter nama podaril Sveto pismo,« slikovito razlaga Kamran.

arhiv
Sprehodila sta se po svetih stopnicah v cerkvi Marijinega vnebovzetja.

Na standup in do cerkve Marijinega vnebovzetja

Po ogledu cerkve se večer ni končal – kot bi mnogi mislili – na trgu, ob kozarčku kuhanega vina, temveč ju je Blaž odpeljal v športno dvorano, kjer so si ogledali standup komedijo Mineštra. »V dvorani je bilo okoli 300 ljudi, ki so uživali v glasbi in kasneje v komediji. Ni bilo konca prešernega smeha in dobre volje. Čudovito je bilo videti toliko nasmejanih obrazov,« pove Kamran.

osebni arhiv
sodražica nagrajenci.png

Na koncu je komedijo popestril še koncert lokalnih glasbenikov, ki so preigravali božično pa tudi drugo glasbo, in ob tem so uživali tako stari kot mladi. A na zabavi niso ostali dolgo, saj je imel Blaž v rokavu še nekaj adutov. Par je odpeljal do romarske cerkve Marijinega vnebovzetja v Novi Štifti, ki stoji na gori. »Tja smo prispeli okoli devete ure zvečer. Sprejel nas je prijazen duhovnik, nam razkazal čudovito cerkev, zgrajeno med letoma 1641 in 1671, in nam opisal njeno gradnjo ter življenje vse do danes. Pokazal nam je svete stopnice, ki ponazarjajo Jezusovo življenje, in 300 let staro drevo, na vrhu katerega je majhna hiška. Čudovit kraj z neskončnim razgledom,« pripoveduje Kamran.

Izjemna večerja

Po intenzivnem spoznavanju kraja je Blaž obiskovalca odpeljal na turistično kmetijo Oblak, kjer sta prenočevala. Tam ju je sprejela gospa Nataša ter jima je dodelila izjemno udobno, čisto in lepo opremljeno sobo s čudovitim razgledom. Postregli so jima večerjo iz izbranih lokalnih jedi, ki mehko pobožajo lačen želodec, in kmalu za tem sta se zazibala v prijeten sen.

Sprehod po »mini zooju«

Naslednje jutro jima je Nataša pripravila odličen zajtrk, nato pa jima razkazala posestvo, po katerem se sprehajajo jeleni in košute. Ogledala sta si njihov »mini zoo«, kot mu pravijo, tudi zajce, golobe, kokoši in druge živali. »Okolica je izjemna. Vladata mir in tišina, ki ju tu in tam zmoti le glas živali, in vse naokoli je čudovit hribovit svet,« navdušeno opisuje Kamran.

arhiv
Obiskala sta tudi Maticovo Etno hišo, kjer so jima podarili leseni žlici.

Maticova etno hiša

Že kmalu po ogledu kmetije je po Kamrana in ženo prispel Blaž in ju odpeljal do tako imenovane Maticove etno hiše. Med potjo so se ustavili na smučišču, kjer sicer še ni snega, zato je smučarski center zaprt, a so uživali v razgledu. Ko so prispeli do Maticove etno hiše, pa jih je že pozdravljal gospod Ivan, ki jim je hišo nato predstavil in opisal njeno zgodovino. Pokazal jim je tudi rokodelske izdelke iz lesa in paru podaril leseni žlici. Zahvalila sta se za izčrpno predavanje in darilo, nato pa se z Blažem še enkrat povzpela do cerkve Marijinega vnebovzetja v Novi Štifti ter si ogledala freske in slike.

Dreamstime
sodražica +-

Ker se je ura bližala poldnevu, obiskovalca pa je priganjal čas, ju je Blaž odpeljal na avtobusno postajo, od koder sta se vrnila v Ljubljano. V spomin jima je podaril spominski vrečki z domačimi izdelki in ju povabil še na kak daljši obisk. »Brez Blaža ne bi doživela in videla vseh teh lepot. Iskrena hvala, da sva lahko uživala v čudovitem mestu in spoznala čudovite ljudi, ki živijo v Sodražici. Vsem skupaj želiva srečen božič in lepe praznike! Zagotovo se še srečamo,« so besede, s katerimi sta turistična izvedenca zaključila pripoved o izletu.