Chevaline

Razvpit štirikratni umor v francoskih Alpah ostaja nerešen, izvajajo nove analize

R.T.
30. 5. 2024, 21.18
Posodobljeno: 30. 5. 2024, 21.18
Deli članek:

Francoski kriminalisti so odredili izvedbo novih analiz DNK v še vedno nerešenem štirikratnem umoru v francoskih Alpah pred 12 leti.

Profimedia
Zločin se je odvil nedaleč od vasice Chevaline.

Gre za enega najbolj razvpitih in še vedno nerešenih zločinov na območju Francije. Septembra 2012 so na odročnem parkirišču ob cesti na območju občine Chevaline, ki se nahaja nedaleč od mesta Annecy v francoskih Alpah, našli štiri trupla. Žrtve umora so bili 50-letni britansko-iraški inženir Saad al-Hilli, njegova 47-letna soproga Iqbal, njena 74-letna Suhaila al-Allaf in 45-letni francoski kolesar Sylvain Mollier. Vsi so umrli zaradi strelnih ran na predelu glave.

Družina al-Hilli se je tam nahajala na izletu z avtomobilom, v katerem sta se nahajali še hčerki, ki sta napad preživeli. Najmlajša hčerka se je pred napadalcem skrila pod nogami ustreljene matere in so jo iz avtomobila šele osem ur pozneje rešili policisti. Bila je nepoškodovana, strelne rane v predel rame in glave pa je utrpela njena starejša sestra, a poškodbe niso bile usodne. Kriminalisti domnevajo, da se je četrta žrtev, kolesar Mollier, domačin in oče treh otrok, na kraju zločina znašel povsem naključno. Zadele so ga štiri krogle.

Profimedia
Odročen parkirni prostor v francoskih Alpah, kjer so bili umorjeni trije člani britansko-iraške družine in lokalni kolesar.

Ko so na kraj prispeli policisti, je avtomobil družine al-Hilli še brnel, kriminalisti pa so ugotovili, da je Saad al-Hilli, ki je sedel za volanom, želel zapeljati vzvratno, ko so ga zadele krogle. Na kraju zločina so našli tudi del morilskega orožja, ročaj pištole, tako kriminalisti vedo, da je bila uporabljena pištola Luger P06-29. Gre za staromodno pištolo, ki so jih v tridesetih letih prejšnjega stoletja uporabljali v švicarski vojski. Lastnika te pištole niso uspeli izslediti, a glede na tip orožja kriminalisti domnevajo, da umori niso bili delo plačanega, profesionalnega morilca, saj ta ne bi uporabil tako stare pištole. Umora jim še vedno ni uspelo razrešiti. Med leti so sicer aretirali nekaj osumljencev, a zoper nobenega niso vložili obtožnice.

Kot v teh dneh poročajo francoski mediji, je od septembra 2022 primer v rokah nove preiskovalne skupine, ki je letos odredila »novo tehnično presojo.« Odredili so tudi izvedbo novih analiz DNK na vzorcih, vzetih z ročaja pištole, ostankov cigaret, ki so jih našli na kraju, Mollierjevih oblačil, vključno s čelade in čevljev, ter oblačil ene od hčerk.