Udar elektrike

Tragedija v Dalmaciji: Daljnovod padel na krave, niso preživele

R.T.
30. 5. 2024, 18.57
Posodobljeno: 30. 5. 2024, 18.57
Deli članek:

Na območju Zagore, hrvaške regije v zaledju dalmatinske obale, je danes tragedija vzela življenja večje število krav.

RTL / Posnetek zaslona
Krave so s kraja odstranjevali s tovornjakom.

Tragedija se je pripetila v bližini naselja Obrovac Sinjski nedaleč od Sinja v splitsko-dalmatinski županiji. Po poročanju hrvaške radiotelevizije RTL se je tam na krave, ki so se mirno pasle, zrušil daljnovod. Poginile so zaradi udara električnega toka.

Ogorčen in pretresen lastnik kmetije, z njo pa tudi krav, je opozoril, da nihče ne nadzoruje dotrajanosti drogov. Obenem je potožil, da so elektriko izključili šele dve uri po nesreči, zato je z veliko težavo rešil preostale krave. »One so prihajale, ampak jaz nisem smel pod daljnovod, ker bi ubilo še mene. Tvegal sem, sto preostalih krav sem rešil, da ni bil rezultat še bolj zastrašujoč. Lahko si predstavljate, kaj bi se lahko zgodilo,« je za RTL dejal kmet Nikša Čačija.

Poginile so mlade krave s ceno po glavi med 3500 in 4000 evri, pri čemer natančnega števila žrtev niso navedli. Sodeč po posnetkih jih je na pašniku obležalo najmanj osem.

Primer preiskujejo policisti. Na Hrvaškem elektrogospodarstvu (HEP) so danes za časnik Dalmacija Danas potrdili, da sta se med nevihto zrušlila dva stebra daljnovoda in da je na žalost poginilo več krav. Pozneje, ko so policisti zaključili z ogledom kraja dogodka, so napako odpravili, oskrba z elektično energijo pa je po njihovih besedah tam zdaj nemotena. Dodali so še, da zaradi policijske preiskave več podrobnosti o zadevi ne morejo podati.