Odlepljen del gore

Zemeljski plaz na Papui Novi Gvineji pokopal 670 ljudi

U.C.
26. 5. 2024, 12.10
Posodobljeno: 26. 5. 2024, 13.18
Deli članek:

Na oddaljenem območju Papue Nove Gvineje se je v petek zvečer sprožil uničujoč zemeljski plaz, ko se je dobesedno odlepil del gore. Po zadnjih podatkih ZN se bojijo, da je umrlo kar okoli 670 ljudi. "Ocenjuje se, da je 150 hiš zasutih," so sporočili iz organizacije. Na prizadetem oddaljenem območju (provinca Enga) je živelo več kot 3000 ljudi.

Anwar Ibrahim
Grozljive posledice zemljskega plazu na Papui Novi Gvineji.

Po poročanju lokalnega časopisa je vas Yambali popolnoma izginila pod gmoto zemlje. Posnetki s prizorišča nesreče prikazujejo prebivalce, kako plezajo čez ogromne balvane in izpod ruševin vlečejo trupla.

Iskanje pokopanih žrtev poteka v izjemno težkih razmerah. Cestni dostop do vasi je bil blokiran in območje je bilo sprva dostopno le s helikopterjem. Tla se še vedno premikajo in obstaja nevarnost novih plazov, je povedal humanitarni delavec. "Voda teče in to ustvarja veliko tveganje za vse vpletene."

Primanjkuje tudi težke opreme za reševalne akcije na kraju samem. Sosednji prebivalci so se zatekli k sekiram in mačetam, da bi odkrili zakopane. Regionalne službe za nujno pomoč so ljudem zagotovile hrano in zdravila. Avstralska in ameriška vlada sta ponudili pomoč.

Država Papua Nova Gvineja se nahaja severno od Avstralije. Zaradi bližine ekvatorja so pogosta močna deževja. Otoška država, ki šteje okoli deset milijonov prebivalcev, se nahaja tudi na tako imenovanem pacifiškem ognjenem obroču. Tam se ves čas dogajajo potresi. Samo marca je v zemeljskem plazu v bližnji provinci umrlo najmanj 23 ljudi.