Tatovi Izkoriščajo prijaznost

Z izgovorom, da mu je zmanjkalo goriva vstopil v hišo na Viru in kradel

U.C.
26. 5. 2024, 11.00
Posodobljeno: 26. 5. 2024, 11.30
Deli članek:

V petek dopoldne je drzni zlikovec na Viru pri Domžalah nagovoril domačina, češ da mu je zmanjkalo goriva in ga lepo prosil za pomoč.

Profimedia
Izmaknil je denarnico dobrega človeka.

Prebivalec Vira mu je hotel nesebično pomagati in ga je spustil v svojo hišo. Tedaj pa je predrznež stegnil prste po denarnici Virjana in odšel neznano kam. Opis nepridiprava je takšen: moški je star med 25 in 30 let, visok okoli 180 cm, oblečen v temnejša športna oblačila z barvnimi vzorci. Če ste opazili, da se potika naokoli, obvestite policijo.

Ljubljanski policisti so opozorili:"Na PU Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni."

Kot so pojasnili, storilci žrtev zamotijo s pogovorom, da so denimo serviserji, da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov in podobno. Žrtve tako zvabijo iz ali od hiše, da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost izkoristijo sostorilci, ki v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost, v večini primerov pa odtujijo denar in nakit. Ti nato zapustijo hišo, tisti, ki zamotijo žrtve, pa se vljudno poslovijo in zapustijo kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policija zato vsem svetuje, da imajo osebe, ki so do njihovih domov prišle nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v notranje prostore. Vedno, ko zapustijo hišo, naj jo zaklenejo, ključ pa vzamejo s seboj, četudi "stopijo samo za vogal", pozorni naj bodo tudi na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) in njihovo vozilo (znamko, barvo, tip in registrsko številko), pozivajo policisti in dodajajo, naj v primeru, da so žrtve kaznivega dejanja, takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so sicer oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke. "Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe," so še zapisali na PU Ljubljana.