Superman na kolesu

Tadej Pogačar, Kanibal s človeškim srcem

J.V./STA
25. 5. 2024, 19.40
Posodobljeno: 25. 5. 2024, 20.02
Deli članek:

Z zmago na predzadnji etapi letošnje dirke po Italiji je Tadej Pogačar pred pragom skupne zmage na prvi tritedenski dirki sezone. Ob tem so mediji doma in v tujini polni hvalnic slovenskemu asu, ki bo dvema skupnima zmagama na Touru v nedeljo dodal še premierno na Giru. Ne manjka niti primerjav s t. i. kanibalom, Belgijcem Eddyjem Merckxom.

Profimedia
Kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo v nedeljo v Rimu postal drugi Slovenec z zmago na dirki po Italiji.

Pogačarju je že po koncu petkove etape specializirani kolesarski portal Cycling News namenil članek z naslovom Kanibal s človeškim srcem. V njem so se 25-letnemu Slovencu poklonili predvsem zaradi geste ob koncu petkove etape, ko je po padcu tretjeuvrščenega Valižana Gerainta Thomasa pomagal upočasniti karavano, da jo je lahko Thomas ujel in prišel v cilj skupaj z glavnino.  Primerjave s prvotnim kanibalom Merckxom v kolesarskem svetu predstavljajo največje laskanje aktivnemu tekmovalcu. Da si je Pogačar ob gesti "fair playa" to zaslužil, pa je posledica dominantnih predstav na kolesu. Po zmagi na Touru leta 2021 so te ob njegovih letošnjih predstavah v kolesarskih medijih vse bolj pogoste.

"Pogačar je prikazal absolutno prevlado na letošnjem Giru. V 20. etapi je s samostojnim napadom prišel do šeste etapne zmage na letošnji dirki, s katero je zgolj povečal prednost pred tekmeci," je po najnovejši etapni zmagi gorenjskega volka zapisal britanski Guardian.

Da je bila letošnja predstava z drugega planeta, je ob koncu dirke zapisal uradni časnik dirke Gazzetta dello sport. "Nadzemeljski Tadej je bil čisto v svojem razredu," je zapisal sloviti italijanski športni časnik. Tako veliko razliko med prvim in drugim v skupni razvrstitvi na Giru niso zabeležili že 59 let, ko je domačin Vittorio Adorni tekmece ugnal za 11:26 minute.

Kar v italijanščini pa so se Pogačarju za predstave zahvalili pri belgijsko-nizozemskem portalu Sporza: "Grazie tutti! Tadej Pogačar izvedel še eno simultanko za šesto etapno zmago na Giru". Eurosport je Pogačarjevo predstavo na Giru opisal kot osupljivo, pri CNN pa zmago kot veličastno. "Številka šest, Pogačar znova mojstrsko," pa nizozemski kolesarski portal Wielerflits.

Superman na kolesu

Tudi slovenski mediji niso varčevali s hvalnicami 25-letniku s Klanca pri Komendi. Šampionsko, nadčloveško, popolno, predstavlja zgolj izbor pridevnikov po 20. etapi, na kateri je Pogačar na svojem premiernem nastopu na dirki po Italiji osvojil že šesto etapno zmago, s tem pa zbirko zmag dvignil na 76.

"Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je v velikem slogu zaokrožil pot do osvojitve Gira d'Italia," je pri tem zapisal Sportal, pri portalu 24ur pa so dodali, da je Pogačar "na predzadnji etapi dirke po Italiji vnovič dokazal, da trenutno nima prave konkurence".

Pri portalu MMC RTV Slovenija pa so se oprli na besede Pogačarjevega ekipnega kolega Rafala Majke, ki je Pogačarjevo kolesarsko predstavo v Italiji primerjal s supermanom.

Mu bo uspelo osvojiti veliki dvojček?

Pogačar zdaj že z nestrpnostjo pričakuje nekaj počitka pred višinskimi pripravami za dirko po Franciji. Ta ostaja glavni cilj sezone ob nastopu na svetovnem prvenstvu v Švici.

"Na Touru bom imel okoli sebe še malenkost boljšo ekipo ... No, boljšo, tukaj je bila ekipa kompaktna, ampak na Touru bomo imeli Juana Ayusa, Joaa Almeido, Adama Yatesa, skoraj enako dobre klančarje, kot sem jaz," je pojasnil Pogačar, ki bo na startu Toura 29. junija, ravno v Italiji, v Firencah. "Tempo na Touru bi lahko bil na klance še večji kot tu. Toda tam bodo ob naši ekipi tudi Primož Roglič, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard ter še kdo drug. Bo pestro, mislim, da se bo veliko bolj borilo za generalno razvrstitev," je za konec priznal Pogačar.

Ta bi lahko postal prvi kolesar po pokojnemu Italijanu Marcu Pantaniju leta 1998, ki bi v eni sezoni osvojil dvojček Giro - Tour. Prvi del naloge je opravil odlično, če že ne zlahka.