Prve ugotovitve

Na helikopterju niso našli lukenj ali znakov sabotaže

S.R.
24. 5. 2024, 20.40
Deli članek:

Iranska vojska je pojasnila, da bo preiskava helikopterske nesreče, v kateri je umrl predsednik Ebrahim Raisi, dolgotrajna, a da je glede na prve ugotovitve šlo za nesrečo.

Profimedia
Kraj strmoglavljenja na severozahodu Irana.

Iranci so se včeraj v njegovem rodnem mestu Mašhad poslovili od predsednika Ebrahima Raisija, ki je umrl v nedeljski helikopterski nesreči na severozahodu Irana. Generalštab iranskih oboroženih sil je nato v poznih večernih urah objavil prvo poročilo preiskave nesreče. Prve ugotovitve kažejo, da je bila smrt Raisija, zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana in še šestih oseb, najverjetneje posledica nesreče. Preiskovalci so namreč navedli, da pri pregledu razbitin niso našli nobenih lukenj ali drugih znakov, ki bi kazali, da je šlo za sestrelitev, sabotažo ali zločin.

Pojasnili so tudi, da v komunikaciji med pilotom in kontrolnim stolpom niso zaznali nobenih nenavadnosti, prav tako pilot glede na podatke ni skrenil z vnaprej začrtane poti. Preiskava je sicer še vedno v teku, saj morajo pregledati še večje število dokumentov in dokazov, povezanih z nesrečo. S tem prvim poročilom so postregli predvsem zaradi kritik nekaterih iranskih medijev, ki so oblasti obtožili slabega obveščanja javnosti. Izražali so tudi sume o vzroku strmoglavljenja. Znano je sicer, da je helikopter strmoglavil v gosti megli in izjemno slabih vremenskih razmerah.