Mini peščeni črv

Odkritje mini sorodnika pošastnega peščenega črva iz filma Dune

M.G.
24. 5. 2024, 17.30
Posodobljeno: 24. 5. 2024, 18.05
Deli članek:

Angleški znanstveniki so odkrili fosilne ostanke starodavnega črva, ki po načinu prehranjevanja spominja na znamenitega peščenega črva iz uspešne filmske sage Dune. Za razliko od filmskega giganta je tale meril le pičlih 8 centimetrov.

Papers in Palaeontology, 2024, e1558
Slike fosilnih ostankov Radnorscolexa latusa.

Fosilne ostanke starodavnega morskega črva so našli v Angliji, natančneje v Herefordshiru, v opuščenem viktorijanskem kamnolomu v Leintwardinu. Znanstveniki so primerek poimenovali Radnorscolex latus, po mnenju strokovnjakov za členonožce pa gre za mesojedega plenilca, ki je lahko potisnil grlo iz sebe v pesek in tako ujel ter pojedel svoj plen. Živel je na morskem dnu pred približno 425 milijoni let, ko je to območje še bilo pod vodo. Pred 400 milijoni let pa so zaradi hitre spremembe podnebja in morske gladine izumrli vsi pripadniki vrste Radnorscolex latus, ki spada v skupino izumrlih črvom podobnih živali, znanih kot Palescolecids.

Fosilne ostanke Radnorscolexa so sicer prvič odkrili že pred stoletjem, vendar niso imeli dovolj napredne tehnologije, da bi paleontologi lahko te ostanke podrobneje in primerneje preučili. S pomočjo najnovejših tehnologij so v Naravoslovnem muzeju v Londonu sedaj lahko opravili temeljito analizo, ki je pokazala, da je ta morski črv imel zložljivo žrelo, ki ga je potisnil v pesek na dnu morja in tako zajel svoj plen. Radnorscolex spominja na velikanske črve v hollywoodskem filmu Dune, se strinja tudi dr. Richie Howard, kustos fosilnih členonožcev v Muzeju nacionalne zgodovine v Londonu. Howard pravi: "Menimo, da niso bili preveč izbirčni, ko je šlo za hranjenje, in so verjetno samo potisnili grlo v blato in zgrabili vse, kar so našli." "V zvezi s tem zagotovo pomislite na peščene črve v filmu Dune." Imel je vrsto ostrih zob in kavljev na glavi, ki jih je uporabil, da se je zasidral v tla in tako potiskal svoje telo - to je bil njegov način premikanja. Čeprav je bil plenilec, analiza kaže, da ni bil velik, zrasel je le na približno 8 cm.