Teroristični napad

Prvi mož FSB s prstom pokazal na Ukrajino; to je »absurdno« in »nelogično«

R.T.
24. 5. 2024, 18.41
Deli članek:

Ruski organi pregona so v povezavi s terorističnim napadom v koncertni dvorani v bližini Moskve aretirali že več kot 20 ljudi.

Profimedia
Prvi mož ruske FSB Aleksander Bortnikov naj bi že nekaj časa želel v pokoj, a zdaj ni pravi čas. V javnosti se pojavi le redko.

Kot je znano, so 22. marca letos v koncertno dvorano Crocus City Hall v predmestju Moskve vstopili štirje oboroženi moški, začeli streljati v obiskovalce, v dvorani zakurili požar in nato pobegnili. V napadu, odgovornost za katerega so prevzeli džihadisti ISIS-K, je umrlo več kot 140 ljudi. Prvi mož ruske Zvezne varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov je danes dejal, da so v povezavi z napadom aretirali že več kot 20 ljudi. Med aretiranimi so tudi štirje napadalci, vsi državljani Tadžikistana. Prejšnji teden so jim pripor podaljšali do 22. avgusta.

Bortnikov je obenem še enkrat več postregel z obtožbo, da za vsem skupaj stoji Ukrajina. »Preiskava je v teku, a že zdaj lahko mirno rečemo, da so ukrajinski vojaški obveščevalci neposredno vpleteni v ta napad,« je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. Tudi šef FSB obtožb ni podkrepil z nobenimi dokazi. Ukrajina sicer ves čas trdi, da so te ruske obtožbe naravnost absurdne. Bortnikov je sicer priznal, da je vse skupaj, torej financiranje, priprave na napad, sam napad in končni beg, prek interneta koordinirala skupina ISIS-K, afganistanska veja islamske države.

»Ruska propaganda ni pozabila na zgodbo o Crocusu. Še naprej bo poskušala promovirati absurdno obtožbo o domnevni vpletenosti Ukrajine, čeprav je ni mogoče argumentirati in je popolnoma nelogična,« pa je dejal tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe GUR Andrij Jusov.