Bližnjica do vitkosti?

Poraba čudežnega zdravila proti debelosti povečana za kar petkrat

Dženana Kmetec
24. 5. 2024, 18.55
Deli članek:

Ozempic že nekaj časa velja za »čudežno« zdravilo, ki je sicer v osnovi namenjeno sladkornim bolnikom, a se vse pogosteje uporablja tudi za hujšanje.

Shutterstock
Ozempic zmanjšuje apetit, posledica česar je seveda izguba telesne teže.

Zdravilo namreč med drugim učinkuje tako, da zmanjšuje tek, posledica česar je seveda izguba telesne teže. To je postala izjemno priljubljena metoda zdravljenja debelosti po vsem svetu, tudi v Sloveniji se je zelo razširila. V treh letih se je število predpisanih receptov drastično povečalo. Cena posameznega pakiranja je 63 evrov, zlorabe pa se pojavljajo tako pri predpisovanju zelenih kot belih (samoplačniških) receptov.

Injekcije ozempica so namenjene zdravljenju odraslih z nezadostno urejeno sladkorno boleznijo tipa 2, kot dodatek k dieti in telesni vadbi. Druga uporaba zdravila, vključno z uporabo za obvladovanje telesne mase, pa vpliva na dostopnost zdravila ozempic za bolnike, za katere je indicirano. Motnje pri dobavi trajajo že več mesecev.

Obstaja sicer alternativna rešitev, o čemer so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) povedali: »Zaradi motenj v oskrbi z ozempicomv Sloveniji (pa tudi v Evropi in svetu) želimo paciente najprej obvestiti, da je v Sloveniji brez kakršnihkoli motenj dosegljiva enakovredna paralela ozempicu. Pacientom, ki se soočajo z motnjami v oskrbi v svoji lekarni, predlagamo, da se z osebnim zdravnikom dogovorijo, da preidejo k uporabi zdravila trulicity, ki ga proizvajalec ob enaki učinkovitosti zagotavlja brez motenj. Ozempic in trulicity sta namreč povsem primerljivi zdravili, le da je trulicity nekoliko varnejši (ima manj pojavov zapletov diabetične retinopatije). Na primer, 1 mgozempica je ekvivalenten 1,5 mg trulicityja.«

Profimedia
Injekcije ozempica so namenjene zdravljenju odraslih z nezadostno urejeno sladkorno boleznijo tipa 2.

Vedno več bolnih ali »debelih«, željnih hitrih rezultatov in »popolne« postave?

Motnje v preskrbi so se začele že novembra lani, kar glede na naraščajoče število predpisanih pakiranj zdravila sploh ne preseneča. Porast je opazen tako pri belih kot zelenih receptih (podrobnosti v tabeli). V štirih letih so se posledično bistveno zvišali izdatki, ki jih v ta namen porabi ZZZS. Leta 2020 so za to zdravilo odšteli več kot 15 milijonov evrov, od tega več kot tretjino skupne vsote v zadnjem letu (2023).

Tudi belih receptov je bilo lani izdanih bistveno več kot pred štirimi leti. S pičlih 106 receptov leta 2020 je številka lani narasla na več kot 15.000. ZZZS se je lotil preverjanja in v okviru nadzorov na področju zdravil odkril nekaj nepravilnosti, zaradi katerih so zavrnili predpis tega zdravila pri posameznih bolnikih, ki niso izpolnjevali omejitve predpisovanja na zeleni recept: »V takih primerih ZZZS skladno z vladno uredbo uveljavlja povračilo škode. Obseg nepravilnosti pri predpisovanju na zeleni recept (v breme ZZZS) ni velik, posebej ločeno statistično pa tega ne spremljamo. Ocenjujemo, da je obseg nepravilnosti večji pri predpisovanju na beli recept.«

Zdravnik je pri predpisovanju zdravil neodvisen

Za predpisovanje zdravil so skladno z zakonom pooblaščeni zdravniki. »V 3. členu veljavnega Zakona o zdravniški službi je določeno, da je zdravnik pri sprejemanju strokovnih odločitev neodvisen in da svobodno izbere način zdravljenja, ki je v danih okoliščinah najprimernejši, zdravniška služba obsega tudi predpisovanje zdravil. Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določb zakona opravlja Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, strokovni nadzor s svetovanjem pa izvaja Zdravniška zbornica Slovenije,« so o tem, kdo sploh lahko nadzoruje zdravnike pri predpisovanju zdravil, pojasnili na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

D. K.
Trulicity je zdravilo, primerljivo ozempicu. Dobava slednjega je namreč v Sloveniji že dalj časa motena.

Zdravniška zbornica Slovenije

V Zdravniški zbornici Slovenije so navedli, da dokazi iz opravljenih kliničnih raziskav kažejo, da je hujšanje s semaglutidom, ki ga vsebuje zdravilo ozempic, učinkovitejše skupaj z nadzorovanim svetovanjem pri hujšanju. Zdravljenje naj bi se vodilo le v specialistični ambulanti za uravnavanje telesne teže in največ dve leti: »Semaglutid se uporablja enkrat na teden in se že nekaj let uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, od leta 2021 pa je odobren tudi za zdravljenje debelosti.«

Kar se tiče zdravljenja debelosti, so raziskave izvedli pri odraslih bolnikih s čezmerno telesno težo in brez dokazane sladkorne bolezni tipa 2, pa tudi pri tistih s sladkorno boleznijo. V obeh primerih je bilo zdravilo učinkovito. Bolniki so med jemanjem izgubili odvečno telesno težo, a so se ob prekinitvi, ko so jim ga nadomestili s placebom, znova nekoliko zredili. Sicer v manjšem deležu kot pred začetkom jemanja zdravila, a vendar. Med neželenimi dogodki so ob zdravljenju s semaglutidom najpogosteje zabeležili drisko, podatki kažejo še na povečano tveganje za holecistitis, pankreatitis ...

Na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) so večkrat opozorili, da kakršnakoli druga uporaba zdravila, vključno z uporabo za obvladovanje telesne mase, predstavlja uporabo izven odobrene indikacije. Zdravnike so pozvali k dodatnemu razmisleku pri uvajanju zdravila ozempic novim bolnikom z diabetesom in omejevanju predpisovanja zdravila izven odobrenih indikacij, torej za zdravljenje debelosti.