Svet

Video: Tornado na območju Gradca prestrašil prebivalce

D.K.
21. 5. 2024, 19.43
Posodobljeno: 21. 5. 2024, 20.06
Deli članek:

Ekstremne vremenske razmere so na avstrijskem Štajerskem povzročile prvi, sicer majhen tornado, ki je zajel okolico Gradca. Gasilske enote po močnem nalivu posredujejo na več lokacijah.

Posnetek zaslona družbeno omrežje X
Tornado na območju Gradca

Po večinoma sončnih dneh se je tudi v Avstriji vreme danes skisalo. Na Štajerskem že od jutranjih ur dežuje in grmi, ponekod tudi močneje, predvsem na jugu in jugozahodu.

Današnje vremensko dogajanje pa je prebivalce Gradca in predvsem okrožja Eggenberg spravilo v strah. Mesto je zajela močna nevihta z nalivi. Več ljudi pa je poročalo o nenavadnem pojavu, tornadu, ki se premika skozi okrožje Eggenberg. 

Na internetu je takoj zaokrožil video domnevnega tornada, ki je uporabnike delno pustil brez besed.

Med nevihto se je proti tlom nenadoma oblikoval vrteč se lijak oblaka. Prvi posnetki očividcev so osupljivi. Vznemirljiv spektakel je trajal vsaj minuto. Da gre za tornado, so potrdili tudi meteorologi. 

Kako je nastal tornado nad Gradcem?

Vsekakor je ozadje za meteorologa jasno: "Trenutno imamo izjemno nestabilne zračne mase, čeprav ni visokih temperatur," pravijo. Manjše predmete je vleklo navzgor, "bil je dober vzpon". Razlog za to je visoka vlažnost: "V tej situaciji je možnost za to zelo velika."

Kakšna je nastala škoda, še ni znano. Vendar naj ne bi bila velika. Na terenu so sicer številni gasilci, ki po poročanju avstrijskih medijev posredujejo na okoli 30 lokacijah, predvsem zaradi podrtega drevja in odkritih streh. V nobenem trenutku ni bilo nobene nevarnosti in menda ni bil nihče poškodovan, še pišejo mediji.