Preprečili pokol?

14-letnika, ki se je z orožjem bližal šoli, ubili še pred vhodom

M.G.
2. 5. 2024, 09.07
Posodobljeno: 2. 5. 2024, 09.11
Deli članek:

Šolar, ki se je s strelnim orožjem z namenom ubijanja bližal šoli, je bil ustreljen in ubit še preden je prišel do vhoda v šoli.

X, K-12 School Shooting Database (@K12ssdb)
"Specialci" pred vhodom v šolo.

Včerajšnji incident na srednji šoli Mount Horeb v Wisconsinu bi se lahko končal mnogo huje in z več kot samo eno žrtvijo, je povedal nadzornik šolskega okrožja Mount Horeba Steve Salerno. "Če je danes kakšna zgodba, ki bi jo bilo treba povedati, je to zgodba o osebju, ki je danes pomagalo našim čudovitim otrokom," je dejal Salerno na novinarski konferenci po incidentu v sredo. "To bi lahko bila veliko hujša tragedija," je dejal Salerno.

Viri so povedali, da se je najstnik v sredo približal srednji šoli Mount Horeb z nečim, kar je bilo videti kot dolga pištola. Policisti s policijskega oddelka Mount Horeb so se odzvali na poročilo o "posamezniku z orožjem zunaj srednje šole" in uporabili smrtonosno silo, je dejal državni tožilec Wisconsina Josh Kaul na tiskovni konferenci v sredo zvečer. Šolsko okrožje je sporočilo, da se je policija odzvala in pomagala odkriti aktivnega strelca v šoli, grožnja pa je bila "nevtralizirana" zunaj stavbe. Med študenti in osebjem ne poročajo o poškodovanih, so sporočili. "Posameznik ni prebil vhoda," je okrožje sporočilo na Facebooku.

Državni tožilec Kaul ni mogel potrditi, ali je osumljenec izstrelil kakšen strel, novinarjem pa je povedal, da je zaradi tekoče preiskave omejen glede podrobnosti, ki jih lahko posreduje. Po začetni preiskavi srednje šole niso odkrili nobenega dodatnega osumljenca in vsi učenci in osebje so na varnem, je sporočilo okrožje. Kaul je dejal, da organi kazenskega pregona še naprej preiskujejo incident, čeprav se domneva, da v tem trenutku ni stalne grožnje javni varnosti.

Vse zgradbe šolskega okrožja so bile zaprte okoli 11.15 po lokalnem času, je sporočilo okrožje. Šolski uradniki so svetovali, naj učenci med policijsko preiskavo ostanejo notri in naj jih odpustijo do odobritve policije. Okrožje je od takrat začelo izpuščati nekaj študentov. Po besedah ​​nadzornika šolskega okrožja Steva Salerna se pričakuje odločitev o popolni vrnitvi v šolo kmalu, z upanjem, da se bo pouk nadaljeval do petka.

"Zaradi varnostnih ukrepov, ki so jih sprejele naše šole, strelec nikoli ni mogel vstopiti v stavbo," sta v skupni izjavi povedala predsednik vasi Mount Horeb Ryan Czyzewski in predsednica odbora zbornice Mount Horeb Kara Brandemuehl. "Sodelovanje in usklajevanje med prvimi posredovalci naše skupnosti in šolskim okrožjem je ponazorilo najvišje standarde strokovnosti in predanosti." Oglasil se je tudi guverner države Wiscosin Tony Evers, ki je dejal, da "pozorno spremlja" situacijo." "Vsak dan gredo naši otroci, vzgojitelji in osebje v šolo in upajo, da tak dan ne bo nikoli prišel," je dejal v izjavi za javnost. Evers je dejal, da je v celoti podprl šolsko skupnost, "ko se spopada s tem, kar je bil nedvomno strašljiv in travmatičen dan za vse vpletene."