Stojnico priklenili na avto

Foto: Drzni manevri prodajalcev sadja

Sijan Pretnar
2. 5. 2024, 07.04
Deli članek:

Ob cestah v slovenski Istri so se znova pojavili prodajalci oziroma natančneje prodajalke sadja. Kupci pri njih kupujejo jagode in šparglje pod Valeto, na Belvederju, na cesti proti Dragonji. Inšpekcijske službe napovedujejo, da bodo ukrepale v skladu s svojimi pristojnostmi. Najbolj bizaren prizor voznike čaka na Belvederju, kjer je stojnica priklenjena na avto, ki je tam tudi ponoči.

Primorske novice
Prodajalk sadja v preteklih dneh ni pregnalo niti slabo vreme.

Prodajalke so se na lokacijah, znanih iz prejšnjih let, pojavile že predprejšnji petek. Na spornih stojnicah ob značilnih rdečih dežnikih ponujajo jagode in šparglje, ne prežene jih niti slabo vreme. No, na Belvederju, kjer je v bližini tudi »uradna« stojnica okoliških kmetov, so se morale za prodajo bolj potruditi. Neka ženska je z lopato zravnala zemljo, ki jo je lani nasula občina, ki je poskušala preprečiti obcestno prodajo sadja. Na poravnan teren so položili še plast asfalta, tako da stojnica ni na zemlji. A to še ni vse. Že od minulega petka zvečer je na zelenici v nočnih urah, vse do jutra, parkiran avto ljubljanske registracije, ki »brani« pozicijo.

Primorske novice
Avto je priklenjen na stojnico ali obratno.

Domačini pričakujejo ukrepanje pristojnih

Predsednik krajevne skupnosti Jagodje - Dobrava Giuliano Ritoša težko komentira dogajanje. »Resnično ne razumem, kako lahko nekdo tako očitno ne spoštuje tuje lastnine in zelo očitno dela, kar si zaželi. Preprodajalci so si zemljišče posuli z asfaltnim peskom in ga poravnali. Na območju so tudi parkirali vozilo in ga priklenili na stojnico ali obratno.« »Krajevna skupnost Jagodje - Dobrava lahko samo opozarja na očitne nepravilnosti, uzurpacijo in redno, skoraj dnevno, obvešča pristojne ustanove in službe o nastali situaciji,« je dodal Ritoša. Domačini so ga še isti dan, ko so se ob cesti pojavili prodajalci sadja, poklicali in zahtevali ukrepanje pristojnih služb in institucij. »Glede na dejstvo, da smo lani sprejeli nov, dopolnjen, tržni red, ki to področje ureja, pričakujemo skupaj s krajani maksimalno podporo lokalnih in državnih organov. Predvsem pa njihovo aktivnost, da se omenjena zadeva v čim krajšem mogočem času uredi,« je Ritoša povzel pričakovanja krajanov.

Primorske novice
»Domače« jagode tudi pod Valeto

Rešitve bodo iskali na skupnem sestanku

Na izolski občini so nam pojasnili, da so že lani želeli namestiti fizične prepreke, ki bi onemogočale dostop in postavitev nedovoljenih stojnic. Vendar za to občina ni dobila soglasja direkcije za infrastrukturo, ki upravlja regionalno cesto Jagodje–Valeta. »Ker se problematika, kot kaže, tudi letos ponavlja, se bomo povezali s sosednjimi občinami in pristojnim ministrstvom za infrastrukturo, da skupaj poiščemo trajno rešitev,« so nam odgovorili na občini.

Sestanek z inšpektorjem za državne ceste in vzdrževalcem omenjenega odseka regionalne ceste je predviden v prvi polovici maja. Dogovorili naj bi se o enotnem pristopu za vse štiri občine slovenske Istre glede reševanja nedovoljene obcestne prodaje sadja in zelenjave od spomladi do jeseni. Kot omenjeno, se stojnice pojavljajo tudi ob cestah v drugih istrskih občinah.

Lanska sezona prodaje je trajala krajši čas. Obcestni prodajalci sadja so – tako kot že več let zapored – svoje stojnice v Istri postavili spomladi, konec lanskega junija pa je finančna uprava dvema zavezancema (prodajalcema sadja) zaradi kršitev izrekla prepoved opravljanja dejavnosti. Ukrep je sprva spoštoval le eden od dvojice, drugi pa je nadaljeval prodajo. Ob ponovnem preverjanju upoštevanja prepovedi so mu zasegli stojnico, tehtnico, reklamni material, pomožno embalažo. Po takšnem ukrepanju finančne uprave se lani niso vrnili.