Vsesplošen pretep

Video: V gruzijskem parlamentu zapele pesti, prvi je udaril opozicijski poslanec

S.R.
15. 4. 2024, 17.05
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 17.15
Deli članek:

V močno razgretem gruzijskem parlamentu je danes znova zavrelo. V Gruziji že dlje časa potekajo protesti zoper kontroverzen zakon o tujih agentih, s katerim želijo po zgledu ruskega zakona omejiti delovanje iz tujine financiranih medijskih in nevladnih organizacij.

Zajem zaslonske slike
Vodjo vladajoče stranke Gruzijske sanje je napadel opozicijski poslanec Aleko Elisašvili.

Gruzijski poslanci so si danes skočili v lase ravno zaradi tega zakona, ki ga želi vladajoča stranka spraviti skozi parlamentarno sito. Vodjo vladajoče stranke Gruzijske sanje Mamuko Mdinaradzeja, ki je gonilna sila zakona, je na govorniškem odru v obraz s pestjo mahnil opozicijski poslanec Aleko Elisašvili. Sledil je vsesplošen pretep ali ravs med več poslanci, kar v gruzijskem parlamentu, v katerem pogosto zavre kri, ni nič nenavadnega. Elisašvilija so po incidentu pospremili iz parlamenta, kjer so ga z vzkliki odobravanja sprejeli protestniki.

Protesti se sicer vlečejo že od začetka tega meseca, ko je vladajoča stranka presenetila z naznanilom, da bodo v parlament znova vložili sporen zakon, v skladu s katerim bi se morale organizacije, ki prejemajo donacije ali sredstva iz tujine, registrirati kot tuji agentje, sicer bi jim grozile denarne kazni. Zakon so skozi parlamentarno sito poskušali spraviti že na začetku preteklega leta, a so zaradi množičnih protestov namero odložili. Predlog zakona glede na prvotno, lansko različico, ostaja praktično nespremenjen. Edina sprememba je v navedku, da se bodo morale organizacije namesto kot »agenti tujega vpliva« registrirati kot »organizacije, ki sledijo interesom tuje sile.«

Na predlog zakona se je nepresenetljivo vsul plaz kritik zahodnih držav. V Evropski uniji, ki je decembra lani Gruziji podelila status države kandidatke za članstvo, so že večkrat poudarili, da je zakon nezdružljiv z vrednotami EU. V stranki Gruzijske sanje sicer poudarjajo, da si želijo članstva v EU in Natu, a hkrati krepijo vezi z Rusijo. Po njihovih navedbah je zakon nujen za boj proti »psevdo liberalnim vrednotam,« ki jih Gruziji vsiljujejo tuje sile. Obenem naj bi prispeval k transparentnosti. Gruzijska opozicija medtem vladajoči stranki očita vse bolj avtoritarne težnje. Kritiki zakon imenujejo kar »ruski zakon,« saj da je podoben zakonu, ki ga je po invaziji na Ukrajino za boj proti političnim oporečnikom sprejela ruska duma. Po njihovih navedbah je zakon uperjen v nevladne in medijske organizacije ter posamezne novinarje.

Za danes zvečer je znova napovedan veliki protestni shod proti temu zakonu, več sto protestnikov pa se je že tekom dneva zbralo pred parlamentom, kjer so razgrnili veliko zastavo EU.

Profimedia
Protestniki pred gruzijskim parlamentom.