Napete razmere

Iranska vojska zavzela tovorno ladjo

S.R.
13. 4. 2024, 15.50
Posodobljeno: 13. 4. 2024, 18.33
Deli članek:

Iranska vojska je na območju Hormuške ožine zajela tovorno ladjo, povezano z Izraelom. Razmere so vse bolj napete.

Twitter
Vojaki so se na krov tovorne ladje vkrcali s pomočjo helikopterja.

Razmere na Bližnjem vzhodu ostajajo izjemno napete, pri čemer so trenutno vse oči uprte v Iran. Pričakovati je namreč njihov povračilni udarec zaradi izraelskega napada na iranski konzulat v Damasku 1. aprila. Iran vse od takrat napoveduje maščevanje in hude posledice.

Kot je danes poročala iranska tiskovna agencija IRNA, so se pripadniki iranske revolucionarne garde s pomočjo helikopterja spustili na krov tovorne ladje MSC Aries, ki sicer pluje pod portugalsko zastavo, a je povezana z Izraelom. Iz ladijske družbe MSC, ki ima sedež v švicarski Ženevi, so že potrdili, da je ladjo zavzela iranska vojska in da s »pristojnimi« delajo na tem, da bi 25 člansko posadko spravili na varno. Kot sicer poroča tiskovna agencija Reuters, ima družba MSC tovorno ladjo Aries zgolj v najemu, sicer pa je ladja v lasti družbe Gortal Shipping, ki je podružnica ladijske družbe Zodiac Maritime. Slednja je v delni lasti izraelskega poslovneža Eyala Oferja. Tiskovna agencija je sicer poročala še, da je bila ladja »usmerjena proti teritorialnim vodam Irana.«

Izrael je medtem še vedno v polni pripravljenosti pred pričakovanim raketnim napadom Irana. Pripravljeni so tudi ostali akterji. Ameriška vojska je v zadnjih dneh bližje izraelski obali prestavila nekaj svojim pomembnejših bojnih plovil. Ameriški predsednik Joe Biden ob tem poziva k umiritvi razmer, a obenem zagotavlja, da ima Izrael njihovo polno podporo.

Izrael je v odzivu na dogajanje EU in druge države pozval, naj razglasijo iransko revolucionarno gardo za teroristično organizacijo.

Ministrstvo v stiku s peščico Slovencev

Da podrobno spremljajo razmere v bližnjevzhodni regiji, so danes potrdili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. Dodali so, da bodo varnostno opozorilo za Iran v primeru dodatnih zaostrovanj dvignili na najvišjo možno stopnjo, poroča STA.

Ministrstvo je v petek posodobilo priporočila za potovanja v Iran in zapisalo, da velja najvišja stopnja previdnosti, državljane pa pozvalo, naj zaradi zaostrovanja političnih napetosti v regiji in razmer v državi iz varnostnih razlogov odložijo vsa potovanja v to državo. Če bi se razmere še zaostrile, bodo slovenske državljane pozvali, naj zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer zapustijo državo. Podobno se je odločila tudi velika večina držav EU, so po poročanju STA dodali na MZEZ.

V Iranu je trenutno manjše število slovenskih državljanov. »Slovenski državljani v tujini se nam niso dolžni registrirati, zato nimamo podatka o točnem številu državljanov, ki se trenutno nahajajo v Iranu. Naše veleposlaništvo v Teheranu je sicer v stiku s peščico slovenskih državljanov, ki se nahajajo na ozemlju Irana,« so za STA pojasnili na ministrstvu.