Jedrska varnost

Največjo nuklearko v Evropi zadeli brezpilotni letalniki, Ukrajina in Rusija obtožujeta druga drugo

S.R.
8. 4. 2024, 09.00
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 09.13
Deli članek:

Ukrajinsko jedrsko elektrarno, ki je pod nadzorom ruske vojske, so včeraj zadeli trije brezpilotni letalniki. Jedrska varnost po navedbah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ni ogrožena, a je šlo za resen incident.

Profimedia
Jedrska elektrarna Zaporožje.

Jedrska elektrarna v Zaporožju, sicer največja jedrska elektrarna v Evropi, ki so jo že kmalu po začetku invazije na Ukrajino zavzele ruske sile, je bila v nedeljo tarča napada z brezpilotnimi letalniki. Kot so sporočili iz ruske agencije za jedrsko energijo Rosatom, so nuklearko včeraj zadeli trije brezpilotniki. Prvi naj bi zadel območje v bližini menze, pri čemer naj bi bile poškodovane tri osebe. Drugi naj bi zadel tovorni prostor, tretji pa kupolo nad enim od reaktorjev. »Jedrska elektrarna Zaporožje je bila tarča najhujšega napada z brezpilotnimi letalniki, kar pomeni neposredno grožnjo za varnost elektrarne,« so še poudarili in dodali, da se »raven sevanja v elektrarni in okolici ni spremenila.«

V agenciji Rosatom so za napad obtožili Ukrajino, Zahod pa so pozvali k ukrepanju. Ukrajinske oblasti na drugi strani napad zanikajo. Tako Rusija kot Ukrajina sicer že vse od začetka invazije druga drugo obtožujeta, da izvaja napade na območje nuklearke in s tem tvega morebitno jedrsko nesrečo. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne agencije GUR Andrij Usov je poudaril, da Ukrajina ni imela nič s tem napadom in da so ga izvedli Rusi sami, saj so tovrstni napadi, namenjeni ustrahovanju, že »dobro poznana« kriminalna praksa ruskega okupatorja.

Da se je zgodil napad, so potrdili tudi v IAEA, ki ima v nuklearki svoje strokovnjake. Dejali so, da se je to zgodilo prvič po novembru 2022 in da napad predstavlja grožnjo za jedrsko varnost. Zatrdili so sicer, da jedrska varnost ni ogrožena, a so po poročanju STA poudarili, da je šlo za resen incident, ki bi lahko ogrozil celovitost struktur, ki varujejo reaktorje. »To se ne sme dogajati,« je sporočil direktor IAEA Rafael Grossi in poudaril, da se z napadi na jedrske zmogljivosti ne bi mogla nobena stran niti politično niti vojaško okoristiti.